Sweden/USAID FARMA II

Održani Dani kajmaka

''Dani kajmaka'' bi trebali postati godišnja manifestacija s ciljem promocije lokalnih proizvođača mlijeka iz Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i okolnih gradova i sela, kao i tradiciju skorup-kajmaka.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 09. 2020. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje proizvođača ''Romanijski skorup-kajmak“ održalo je danas u Han Pijesku prve ''Dane kajmaka''. ''Dani kajmaka'' bi trebali postati godišnja manifestacija s ciljem promocije lokalnih proizvođača mlijeka iz Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i okolnih gradova i sela, kao i tradiciju skorup-kajmaka.

Udruženje je 2017. godine registriralo naziv i Romanijski skorup-kajmak kao proizvod sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom. Projekt Sweden/USAID FARMA II je podržao Udruženje u provođenju ispitivanja proizvoda u certificiranim laboratorijima.

Projekt je uz to osigurao stroj za vakuumsko pakiranje, kao i rashladnu vitrinu, kako bi se omogućila prodaja njihovih proizvoda u Kući Romanijskog skorup-kajmaka, u Han Pijesku, čije je otvaranje podržala i općina. Također, cilj je plasirati proizvode u maloprodajnim objektima i supermarketima.

Foto: PR / Prvi Dani kajmaka u Han Pijesku

''Ovo je važan događaj za nas'', rekla je Nada Maksimović, predsjednica Udruženja proizvođača ''Romanijski skorup-kajmak''. ''Godinama smo radile na tome da Romanijski skorup-kajmak postane prepoznatljiv brend i to se sada događa. Naše udruženje broji 24 članice, a naša domaćinstva i opstanka se baziraju na proizvodnji skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda. To što smo napokon u mogućnosti da ga kajmak pakiramo kao treba i da ga počnemo prodavati u trgovinama i restoranima puno znači svim našim članicama i zajednicama iz kojih dolaze''.

Članice Udruženja proizvođača ''Romanijski skorup-kajmak“ dolaze iz općina Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Do sada su uspijevale proizvesti i prodati 3.000 kilograma kajmaka godišnje. Podrška koju je pružila FARMA II trebala bi im omogućiti da udvostruče proizvodnju i započnu otkup mlijeka od drugih farmera za potrebe proizvodnje.

''Romanijski skorup-kajmak dio je naše tradicije'', rekao je Vlado Ostojić, načelnik Han Pijeska.

Foto: PR / Romanijski skorup-kajmak kao proizvod sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom

''Proizvodnja mlijeka duboko je ukorijenjen na romanijskoj regiji i mnogim je porodicama izvor prihoda. Sretni smo što smo mogli podržati otvaranje Kuće Romanijskog skorup-kajmaka zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sada s opremom koju pruža projekt FARMA II dovršavamo tu inicijativu. Međutim, pred nama je još posla kako bi ovaj autohtoni proizvod postao dostupan u cijeloj BiH."

Projekt Sweden/USAID FARMA II podržava razvoj pet poljoprivrednih sektora u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i ljekovite i aromatične biljke. Projekt pomaže poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju kvalitetu svojih proizvoda i povećaju proizvodnju s ciljem izvoza u EU i na druga međunarodna tržišta. Također pomaže relevantnim institucijama u BiH da usklade poljoprivredni regulatorni okvir BiH s pravnom stečevinom EU.

Kopirati
Drag cursor here to close