Procvat maslinarstva

Matuško za Bljesak: Neum dobiva pogon za preradu maslina

Baš zbog ove male Općine Bosna i Hercegovina je 2010. godine uvrštena u prestižni ''Svjetski vodič maslinovih ulja'', gdje su iz mjesta Broćanac potekla cijenjena djevičanska maslinova ulja čini proizvođači osvajaju nagrade širom Mediterana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 11. 2017. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Neum u mjestu Dubrava planira izgradnju pogona za preradu maslina, potvrdio je neumski načelnik Živko Matuško za Bljesak.info.

Naime, prema Nacrtu Proračuna za 2018. Općina planira izdvajanje 515.000 maraka, a po procjenama nedostaje još oko 330.000 KM za dovršetak financijske konstrukcije u kojoj je planirana izgradnja objekta i opremanje objekta potrebnom opremom, značajne za neumske maslinare.

''Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva implementira projekt pod nazivom 'Projekt razvoja ruralnog poslovanja' i financiran je većim dijelom sredstvima kredita Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, a pružatelj usluga je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Općina Neum je svojom aplikacijom ispunila potrebne uvjete za povlačenje sredstava za sufinanciranje projekata izgradnje Uljare'', rekao je načelnik Živko Matuško za Bljesak.info.

Idejni i glavni projekt izgradnje ''Uljare'' izradila je mostarska tvrtka ECOPLAN d.o.o., dok je u četvrtak u dnevnim novinama objavljen natječaj za izbor izvođača radova koji će, tvrdi načelnik, već poslije Nove godine biti izabran i započeti s radovima.

Baš zbog ove male Općine Bosna i Hercegovina je 2010. godine uvrštena u prestižni ''Svjetski vodič maslinovih ulja'', gdje su iz mjesta Broćanac potekla cijenjena djevičanska maslinova ulja čini proizvođači osvajaju nagrade širom Mediterana.

Osim cvjetanja maslinarstva gdje je, prema općinskim podacima, više od 20.000 zasađenih maslina, uz što se oko 200 obitelji izravno bavi uzgojem maslina Općinu je za potrebu izgradnje Uljare natjerala i već poznata, prometna izoliranost i okovanost graničnim prelazima.

Inače, u vremenu berbe i prerade plodova maslina dolazi do problema. Tako neumski poljoprivrednici su primorani masline na obradu voziti u susjedne općine u Hrvatskoj, u Topolo i Opuzen, gdje su do sada u suradnji s višim razinama vlasti uspijevali masline prevoziti preko graničnih prelaza ali datum ulaska RH u Schengen je sve bliži, a za masline vrijedi da je kvaliteta maslinovog ulja bolja kada se odmah po berbi obrade.

Ako bi se maslinari iz Neuma odlučili za obradu maslina u BiH, najbliža uljara se nalazi u Ljubuškom. Prijevoz maslina kroz zaleđe Neuma sa slalomskim krivinama, zbog prometna izoliranosti od vlastite države, ponovno je rizična jer bi zbog dužine i uvjeta puta kvaliteta takvih maslina postala diskutabilna.

''S obzirom na navedene probleme i sve veći broj sadnica i proizvođača sve je teže organizirati i preradu u nama susjednim i najbližim mjestima zbog velikih gužvi u mlinicama, pa je općina Neum u suradnji i dogovoru s proizvođačima odlučila aktivnije krenuti u rješavanje ovih problema, te im osigurati preradu u našoj općini i to u planiranoj poslovnoj zoni Dubrava'', rekao je načelnik Matuško za Bljesak.info.

Ovim projektom izgradnjom mlinice uz osiguranje kvalitetne i blagovremene usluge prerade maslina uz visok standard usluge i sačuvanja kvalitete ulja općina potiče proizvođače maslina na daljnja ulaganja, daje potporu i s tim promovira eko proizvodnju, što će na koncu potaknuti ostanak stanovništva na selu.

Za realizaciju ideje Uljare općina očekuje pomoć županijskih i federalnih razina vlasti za što će, tvrdi načelnik, uskoro poslati zahtjeve za sufinanciranje, te vjeruju u potpuni uspjeh projekta.

''Kvalitetne kadrove imamo, resurse stvaramo, a znamo da samo uz suradnju, zajednički rada i nastup na tržištu s drugim tvrtkama i zadrugama možemo postići kvalitetan uspjeh'', rekao je načelnik Matuško.

Kopirati
Drag cursor here to close