Mjere hitno potrebne

Moguća blokada proračuna BiH zbog uvoza svinjskog i goveđeg mesa?

Ministri iz Federacije, u dva navrata, odbili su prijedlog resornog ministra Staše Košarca da se uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja EU.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 05. 2021. u 07:55 Bljesak.info
Moguća blokada

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne isključuju mogućnost neusvajanja/blokade proračuna BiH, za 2021. sve dok Vijeće ministara ne uvede zaštitne mjere za domaću proizvodnju.

Ministri iz Federacije, u dva navrata, odbili su prijedlog resornog ministra Staše Košarca da se uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja EU. Dok su federalni ministri protiv, poljoprivredni proizvođači iz Federacije traže uvođenje zaštitnih mjera.

Proračun BiH za 2021. je na čekanju. Sada je već izvjesno da će na uporno protivljenje hrvatskih i bošnjačkih ministara u Vijeću ministara, uvođenju zaštitnih mjera za domaću proizvodnju, biti odgovoreno iz Srpske, piše RTRS.

''Neusvajanje proračuna BiH je jedan od modela. Mislim da bi time poslali jasnu poruku da nećemo odustati, da želimo da zaštitimo našu proizvodnju i naše kapacitete'', rekao je ministar Košarac.

Bitniji uvoz od zaštite domaćeg

Ipak, ministrima iz Federacije u Vijeću ministara važnije je što o uvođenju zaštitnih mjera misle predstavnici EU, odakle se uvoze ogromne količine mesa, nego zaštita domaće proizvodnje. Ministar pravde u Vijeću ministara Јosip Grubeša za RTRS kaže da je protiv predloženih zaključaka jer nisu u skladu s odredbama SSP-a i Odlukom o sistemu koordinacije procesa europskih integracija.

''Pored toga, Direkcija za europske integracije ističe da su im predstavnici EU kazali da su protiv zaštitnih mjera i da su razlozi za njihovo uvođenje neopravdani. Također, dužnosnici EU su pozvali BiH da se suzdrži od donošenja mjera koje bi predstavljale kršenje SSP'', rekao je Grubeša.

Košarac ističe da bi to pitanje na adekvatan način trebalo da otvore sa europskim partnerima u BiH.

''Ti razgovori bi bili bez kompleksa, bez poltronizma, jer imamo pravo da kažemo da je neophodno da zaštitmo našu primarnu proizvodnju koja je danas ugrožena'', dodao je.

Prosto nevjerojatno

Vođeni politikom očuvanja radnih mjesta i gospodarske aktivnosti u Srpskoj, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne isključuju drastične poteze. Blokada proračuna djeluje kao nepopularan potez, ali ništa manje nije popularno, a još više štetno, djelovanje ministara iz Federacije koji odbijaju da zaštite domaće proizvođače.

''Prosto je nevjerojatno da je neko u ovakvim vremenima protiv zaštite domaće proizvodnje ne samo u Srpskoj već se to odnosi na mjere koje su trebale biti primijenjene u cijeloj BiH. Mislim da ćemo još razmisliti o mjerama koje se mogu poduzeti putem proračuna ili usvajanje nekih drugih akata'', istaknula je Snježana Novaković Bursać.

Zemlje u okruženju su prelevmanima ili carinskim stopama štite domaću proizvodnju. U BiH važeći SSP prednost daje uvoznicima. Koliki novac “vrte“ pokazuje sljedeći podatak: ukupan uvoz jedne vrste mesa u BiH iz EU prije stupanja na snagu SSP-a bio je oko 40.000 KM, a danas je preko 128 milijuna eura. Istovremeno dok nas zatrpavaju mesom iz EU domaći proizvođači imaju viškove i nemaju gdje da ih prodaju, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close