Uspješna priča

Ljubinje, grad meda i ljekovitog bilja

Spasoje Popara i Jovan Vujović, članovi udruženja, vode nas na lokacije košnica u blizini Miljanovića. Cvijet kadulje, po kojoj je udruženje dobilo ime, možete prepoznati uz cestu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 06. 2019. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na grbu Ljubinja je med i cvijet zanovjet, pa mjesto već po svojim simbolima upućuje da je ovo snažan pčelarski kraj. Ovaj grad u istočnoj Hercegovini poznata je stanica na Putu meda i ljekovitog bilja, a više o radu u zajednici saznat ćemo od Marka Gordića, predsjednika udruženja pčelara “Kadulja”.

Foto:PR / Ljubinje, grad meda i ljekovitog bilja

“Okupljamo pčelare u Ljubinju, te ih nastojimo ohrabriti da se bave ovim poslom, saznaju više i uključuju se u naše aktivnosti. Nekima je pčelarstvo hobi uz redovan posao, ali brojna domaćinstva tu vide svoju šansu za dodatne prihode. Razvijamo svoje proizvode. Kroz realizaciju podrške u saradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom povećali smo ukupan broj košnica među članovima na 3745, a proizvodnja je porasla na 25 tona i donijela uvećane prihode. Pčelarstvo se razvija, nabavkom adekvatne tehnologije sve ide brže, te se pokazuje koliko udruživanje i edukacija pčelara znači za naš kraj”, poručuje Gordić.

Spasoje Popara i Jovan Vujović, članovi udruženja, vode nas na lokacije košnica u blizini Miljanovića. Cvijet kadulje, po kojoj je udruženje dobilo ime, možete prepoznati uz cestu. Da med nije jedini dar prirode u Ljubinju, prepoznaje se na plantažama “LjBilja”. Slobodanka Popović nam pojašnjava da ova kompanija ima zaokružen proces proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja.

“Recepti za čajeve koje proizvodimo su spoj tradicionalnog iskustva i novih znanstvenih saznanja. Također, proizvodimo kreme prilagođene različitim tipovima kože i različitoj namjeni, sapune, ulja za masažu. Proizvod od naših plantaža lavande, vrijeska, smilja, žalfije i timijana preko prerade do pakovanja – sve svoje faze prolazi u “LjBilju”, a onda pronalazi svoje kupce na domaćem i međunarodnom tržištu”, pojašnjava Slobodanka.

Foto:PR / Ljubinje, grad meda i ljekovitog bilja

Unatoč izazovima u plantažnom uzgoju, ali i primarnoj preradi samoniklog bilja, prostora za optimizam ima. “LjBilje” je, zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta, osiguralo nabavku mašina i proširenje proizvodnje. Ovo je rezultiralo s uključenjem šire mreže kooperanata, uvećanjem proizvodnje i prodaje. Priče iz “LjBilja” i “Kadulje” šalju pozitivnu poruku iz Ljubinja i donose ohrabrenje za sve uključene u sektoru pčelarstva i prerade ljekovitog bilja.

Kopirati
Drag cursor here to close