Morate ga probati

Ljubičasti kupus: Lako se uzgaja i brzo raste

Vrlo je otporan na niže temperature. Lako se uzgaja i raste brzo. Može narasti od 30 do 40 cm.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 10. 2022. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski cvjetajući kupus ili hon tsai tai pripada porodici kupusnjača. Poznat je pod brojnim nazivima: ljubičasti choy sum, kosaitai, ljubičasto azijsko povrće. Uglavnom je nepoznanica na našim terenima, ali tko ga jednom proba, postaje zaljubljenik u njegov okus.

Koriste se njegovi listovi, stabljike i cvjetni pupoljci. Može se jesti svjež ili termički obrađen. Odlikuje se ugodnim i blagim okusom, prenosi Agroklub.

Otporan na hladnoću

Vrlo je otporan na niže temperature. Lako se uzgaja i raste brzo. Može narasti od 30 do 40 cm. Njegovi neprijatelji su puževi golaći i buhači koji ga rado jedu i za kratko vrijeme mogu uništiti usjev. Ljubičasta boja stabljika se pojača što je vrijeme hladnije, najbolje na 14ºC, i tada će biti slađi.

Za sjetvu odaberite rahlo, plodno zemljište bogato organskom tvari s pH reakcijom između 6 i 7. Ne voli zabarena zemljišta.

Možete ga sijati u rano proljeće ili tijekom jeseni. Sjeme je sitno i sije se na dubinu od 0,5 cm. Na temperaturi od 24ºC niče za tjedan dana. Poslije nicanja, treba mu niža temperatura. Za rast mu ne odgovara više od 25ºC.

Od sjetve do berbe prođe oko 40 dana pa se može sijati u nekoliko navrata, sukcesivno.

Ne podnosi sušu

Za proljetnu sjetvu može se uzgaja tiiz rasada i presaditi na otvoreno kad temperatura dostigne 10ºC. Tada biljke imaju dva dobro razvijena lista. Neophodno mu je najmanje 6 h Sunca za nesmetan rast i razvoj. Ne podnosi sušu.

Berba se obavlja kada počne cvjetanje. Berite krupne listove i cvjetne stabljike.

Kopirati
Drag cursor here to close