Pomoć domaćim poljoprivrednicima

Košarac predložio Vijeću ministara uvođenje carinskih stopa na uvoz mesa

U Prijedlogu je navedeno da će se ova odluka primjenjivati 200 dana od dana stupanja na snagu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 02. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je danas Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

U predloženoj Odluci o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda podrijetlom iz zemalja članica Europske unije definirano je kako uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU podliježe plaćanju pune carinske stope propisane važećom Carinskom tarifom BiH.

U Prijedlogu je navedeno da će se ova odluka primjenjivati 200 dana od dana stupanja na snagu. 

Zaštitne mjere

Kako navode u priopćenju, ministar Košarac pozvao je članova Vijeća ministara BiH da podrže predloženu Odluku.

Naglasivši kako će osobno glasati za njezino usvajanje, u cilju zaštite domaće proizvodnje.

On je napomenuo da je ova odluka upućena Vijeću ministara BiH na osnovu kredibilnog zahtjeva Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Naime, Vlada Republike Srpske prošlog tjedna je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg i svinjskog mesa u Republici Srpskoj te Vijeću ministara BiH predložila uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog  mesa. 

''Na temelju ovih zahtjeva i u skladu s postojećim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim zaštitnim mjerama, odnosno uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo danas uputili Vijeću ministara BiH na razmatranje'', istaknuo je ministar Košarac.

Pomoć domaćoj proizvodnji

Prema njegovim riječima, zaštita domaće proizvodnje primarna je politika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeća ministara BiH, što je jasno naznačeno i u ekspozeu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije. 

''U komunikaciji s predstavnicima poljoprivrednih udruženja naglašavali smo da inicijative za uvođenje zaštitnih mjera podnose entitetskim ministarstvima poljoprivrede, u čijoj je primarnoj nadležnosti ovaj sektor i koja imaju statističke i druge relevantne podatke. Danas, kada imamo kredibilan zahtjev nadležnog entitetskog ministarstva i Vlade Republike Srpske, predložio sam Vijeću ministara BiH odluku o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU i pozivam kolege da je podrže'', poručio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close