Cijena 1,30 do 2,50 KM za kg

Kinezi dolaze po hercegovačko smilje?

Naime, za otkup eteričnih ulja iz Hercegovine javlja se zanimanje jednog od najvećih svjetskih tržišta - kineskog.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 06. 2018. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kilogram zelene mase smilja ove godine koštat će od 1,30 do 2,50 konvertibilnih maraka, a cijenu će odrediti kvaliteta dobivenog ulja, navodi jedan od većih otkupljivača ove biljke.

Ističe kako priča s eteričnim uljima u Hercegovini tek počinje te da zasigurno ima svjetlu budućnost.

Naime, za otkup eteričnih ulja iz Hercegovine javlja se zanimanje jednog od najvećih svjetskih tržišta - kineskog.

Tijekom proteklog vikenda u izaslanstvu Kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima u Ljubuškom je boravilo 15-ak predstavnika kineskih tvrtki koje rade s eteričnim uljima, a prema najavama uskoro bi ovaj dio BiH trebao posjetiti veći broj gospodarstvenika iz ove zemlje.

U izaslanstvu su se nalazili Liu Fang, treći tajnik u Veleposlanstvu Narodne republike Kine u BIH te Xie Yu, ekonomski i komercijalni savjetnik u kineskom Veleposlanstvu.

Tijekom boravka, kineski gospodarstvenici posjetili su određen broj tvrtki koje se bave proizvodnjom eteričnih ulja te nazočili berbi smilja na plantažama u Ljubuškom. Prema riječima sugovornika Večernjeg lista, zadovoljni su viđenim, odnosno modernom tehnologijom koja se koristi prilikom prerade biljaka te pažnji koja se pridaje provjerama kemijskog sastava dobivenog ulja.

Upravo će kemijska analiza biti ključna prilikom ovogodišnjeg otkupa. Smilje, koje bude tretirano, neće se moći prodati, dok će ono s najboljih plantaža doseći cijenu i do 2,50 KM.

''Cilj je da Ljubuški i njegova okolilna, odnosno Hercegovina, bude mjesto na kojem se proizvode eterična ulja kao u Provansi, jer postoje svi uvjeti za to'', kaže sugovornik Večernjeg lista koji je imao priliku razgovarati s gostima iz Kine.

U prilog povezivanju BiH i Kine svakako ide činjenica kako je od 31. svibnja ukinut vizni režim između dviju zemalja te se uz gospodarstvenike u predstojećem razdoblju očekuje dolazak sve većeg broja turista koji mogu zaokružiti cijelu ovu priču.

Naime, poljoprivreda i turizam svakako su okosnica gospodarskog razvoja ljubuškog kraja, ali i susjednih općina. Posjet kineskog izaslanstva održan je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BIH. Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BIH, rekao je kako je iznimno ponosan što su uspjeli organizirati i realizirati ovaj posjet.

''Prije nekoliko mjeseci stupili smo u kontakt s Grupacijom proizvođača ulja i začinjskog bilja NR Kine, koja djeluje u sklopu Gospodarske komore Kine. Došlo je najprije do posjeta naših tvrtki Kini, koja je realizirana prije 15-ak dana i tamo su definirani detalji ovog uzvratnog posjeta. Koliko sam uspio vidjeti, oni su zaista očarani ponudom eteričnih ulja u Hercegovini. U Kini se konzumira vrlo malo proizvoda od eteričnog ulja smilja'', rekao je Bošković, koji se nada kako bi se to moglo promijeniti i kako bi u tome mogao pomoći ovaj posjet.

I načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić izrazio je nadu kako će se dio hercegovačkog ulja izvesti u Kinu.

''Samo u Ljubuškom imamo zasađeno nekih 12 milijuna sadnica smilja, vjerujem da će se kroz ovaj posjet i kasnije dogovore bar dio toga plasirati prema kineskom tržištu'', rekao je Barbarić, koji je iskoristio priliku kako bi goste iz Kine upoznao i s drugim mogućnostima suradnje koje Ljubuški nudi, prvenstveno u oblasti turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close