Dobro je znati

Kako i gdje posaditi aroniju?

Sadna jama treba biti do tri puta šira i dublja od posude u kojoj se nalazi sadnica. Vrlo pozitivno reagira kada se u sadnu jamu dodaje organsko gnojivo ili kompost.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 11. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadnju aronije možete obaviti u jesen, ali i na proljeće. Bitno je da su vremenske prilike u razdoblju sadnje umjerene. Na našem području se najčešće sadi crna aronija, ali postoje crvena i ljubičasta, koja je hibrid crne i crvene.

Aronija u proljeće cvate, a plodovi dozrijevaju od kasnog ljeta do rane jeseni. Vrsta je samooplodna, ali su plodovi krupniji kada je više stabala koja se međusobno oprašuju, piše Agroklub.

Voli sunčana mjesta

Za sadnju birajte osunčane lokacije, a može podnijeti i djelomičnu sjenu. Za dobru cvatnju i rodnost neophodno je najmanje 6 h izravne izloženosti sunčevim zrakama. Ako je stablo u sjeni, ono će lošije rasti i razvijati se, a prinos će biti manji. Birajte dobro drenirano zemljište. Tolerantne su na pH reakciju tla. Kao i većini voćnih vrsta ne odgovara joj natopljeno zemljište ili visoka razina podzemne vode. Sade se na razmak od 1,20 do 2 m.

Sadna jama treba biti do tri puta šira i dublja od posude u kojoj se nalazi sadnica. Vrlo pozitivno reagira kada se u sadnu jamu dodaje organsko gnojivo ili kompost. Rasporedite korijen i zatrpajte iskopanom zemljom. Lagano nagazite kako bi istisnuli zrak. Posađene biljke dobro zalijte.

Briga o mladim sadnicama

Da bi se sadnice primile i nastavile rast i razvoj tijekom sljedećih godina, potrebno je redovno zalijevanje. Ne zaboravite postaviti zaštitu od srna i glodavaca. Kako bi zadržali vlažnost tijekom sušnog razdoblja, područje oko aronije se malčira.

Cvate i daje plod na starijem drvetu, nakon pete, pa čak i sedme godine. Za održavanje vitalnosti grma nakon nekoliko godina uklonite stare izdanke, a redovno odrežite slomljene i suhe grane.

Od štetnika mogu ih napasti lisne uši, koje često donose mravi, i dlakavi ružičar. Zbog toga obratite pažnju na ove kukce i provodite mjere suzbijanja.

Kopirati
Drag cursor here to close