Ornitološko društvo Naše ptice

Još jedan odličan projekt na području Livanjskog i Duvanjskog polja

Ornitološko društvo Naše ptice i udruge Dinarica i Naša baština, uz financijsku podršku fondacija EuroNatur iz Njemačke i MAVA iz Švicarske raspisale su krajem veljače natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 03. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ornitološko društvo Naše ptice i udruge Dinarica i Naša baština, uz financijsku podršku fondacija EuroNatur iz Njemačke i MAVA iz Švicarske raspisale su krajem veljače natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za razvoj održivog turizma i poljoprivrede u Livanjskom i Duvanjskom polju.

Za grantove je izdvojeno ukupno 30.000 EUR, a planirano je financiranje 10-15 malih grantova u maksimalnom iznosu od 3000 EUR po pojedinačnom grantu.

Na natječaj su prijavljene 24 aplikacije, a objava rezultata i početak implementacije planirani su za početak travnja. Pravo na apliciranje imali su sudionici dvodnevne radionice održane 21-22. veljače u hotelu B&M u Livnu.

Na radionici su sudionicima, njih 33 sa teritorije sve tri općine, predstavljene kulturno-povijesnei prirodne vrijednosti Livanjskog i Duvanjskog kraja, mogućnosti za razvoj turizma, proces zaštite Livanjskog polja, izazovi i problemi u upravljanju prirodnim staništima danog kraja, utjecaj sukcesije i požara na očuvanje biljnog i životinjskog svijeta, pozitivne prakse u održivom korištenju vlažnih staništa i dr.

Predavanja na radionici su imali eminentni stručnjaci kao što su prof.dr. Jaroslav Vego iz ureda RAMSAR, Maja Jaćimovska iz CENER 21 i Matea Grabovac iz UNEP-a koje se bave implementacijom programa zaštite Livanjskog polja, Ivica Sivrić iz REDAH-a, Mato Gotovac, Andrija Vrdoljak iz udruge Aroma organica, Jozo Baković iz Udruge proizvođača sira „Cincar“, Tomislav Kelava iz SSS „Silvija Strahimira Kranjčevića“, kao i Biljana Topić i Goran Topić iz Ornitološkog društva „Naše ptice“, koji su ujedno i organizatori radionice.

Navedene aktivnosti realizirane su u okviru projekta „Kraška polja 3- Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja“ koji  se realizira od ožujka 2019. do kraja 2020..

Prva faza projekta implementirana je od 1. 7. 2011. do 31. 12. 2012.  sa ciljem da se identificiraju sva kraška polja u Bosni i Hercegovini i prikupe informacije o hidrološkom režimu i znanstvenim saznanjima o biodiverzitetu datih polja.

U drugoj fazi, koja je realizirana od 1. 3.  2016. do 30. 9. 2018. godine, izdvojeno je 20 kraških polja, grupiranih u 14 područja na kojima je vršeno istraživanje ptica sa ciljem valorizacije i nominacije kraških polja za područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA područja).

Sva područja, osim Dugo polje-Blidinje, ispunila su stroge kriterije. U okviru ovog projekta izvršeno je i obilježavanje velikog broja prirodnih i kulturnih vrijednosti Livanjskog i Duvanjskog polja, postavljene su dvije osmatračnice za ptice i 4 stanice sa infotablama o prirodnim vrijednostima danih lokaliteta.

Sa ovim je napravljena dobra polazna osnova za razvoj raznih vidova ekoturizma u ovom području.

Treća faza projekta Kraška polja, umjesto dosadašnjeg fokusa na biodiverzitetu, težište aktivnosti prenosi na sociološki aspekt i njegovanje kulturnog pejzaža, tj. na održivo korištenje prirodnih staništa, podršku razvoju turizma i stočarstva, borbi protiv sukcesije i požara, podršku zaštiti Livanjskog polja itd.

Kopirati
Drag cursor here to close