Radovi u vrtu

Jod je lijek za jagode i kupus, evo kako ga koristiti

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti otopinom od 10 l vode i 1 ml joda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 05. 2023. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li da jod može biti još i bolji saveznik za vrtlare?

Ako muku mučite s raznoraznim bolestima u vrtu – jod je pravi način da probate spasiti što se spasiti da.

Jod u vrtlarstvu

Pametni vrtlari već dugo primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka, prenosi Atma pozivajući se na Stil.

Plamenjača

Da biste spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je da napravite sljedeću otopinu:

9 litara vode pomiješajte s 1 litrom surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom otopinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja rajčice, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi se trebala povući.

Pepelnica

Otopina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu, koja zna izjesti biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s otopinom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni vrtlari će vam reći da biljke tretirane otopinom joda duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom otopinom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice “stradalo” neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće itd. tretirajte ga otopinom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite otopinu od 10 litara vode i 1 ml joda pa s njim tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tijekom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte s litrom ove otopine.

Istom otopinom možete tretirati i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga s otopinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda.

Svaku biljku zalijte s 1 litrom ove otopine. Vidjet ćete kako “glava” kupusa raste kao ''iz vode''.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti otopinom od 10 l vode i 1 ml joda.

Probajte prije cvjetanja jagode čak dva puta zaliti ovom otopinom i vidjet ćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate s otopinom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Grožđe

Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti otopinu od 10 litara vode i 8ml joda te s njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte koristiti ovu otopinu.

Da biste dezinficirali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilirane vode. U tu otopinu natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

Kopirati
Drag cursor here to close