Dobar urod

Jabuke iz Popovog polja stigle do Nizozemske i Rusije

Jabukom je, u Popovom polju, zasađeno oko stotinu dvadeset hektara.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 10. 2017. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Popovom polju, u tijeku je berba jabuka. Berba je, poslije dva mjeseca, na samom kraju.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, nije bilo prekida, a najveći dio roda je već uskladišten. Značajne količine, od oko tri tisuće tona, koliko je ubrano, stići će na europsko i rusko tržište, javlja RTRS.

''Ovogodišnji rod i kvaliteta su na nivou očekivanog'', kažu u poduzeću "Popovo polje". Dio roda, uništili su kasni proljetni mrazevi i izuzetno visoke ljetne temperature.

"Imali smo jako visoke temperature u kolovozu, kada počinje berba ranih sorti, što je stvaralo probleme beračima. Taj period je prošao, nije bilo velikih padalina, što je karakteristično za rujan u Hercegovini", rekao je rukovoditelj voćarske proizvodnje Dragiša Bašić.

Određene količine jabuka, poslije sortiranja i pakiranja, plasiraju se na tržište. Dio roda skladišti se u suvremenim ulo-komorama, gdje su kontrolirani uvjeti čuvanja.

 

"Možemo da pakujemo jabuku, koja dolazi direktno iz polja, a u nekom drugom periodu, pakovat ćemo jabuku iz ulo-komore", navela je rukovoditelj sortirnice Veliborka Vukoje.

Tijekom berbe, kažu u Popovom polju, prodajna cijena kretala oko jedne marke po kilogramu. Zbog nedostatka na tržištu, nije isključeno da jabuka, početkom sljedeće godine, i u izvozu i na domaćem tržištu, bude mnogo skuplja. Plasman neće biti problem.

"Plasiramo nešto na lokalnom nivou i zemlje regije. Izvoz kreće od narednog mjeseca u europske zemlje Nizozemsku, Njemačku, Italiju i Rusiju, ", istaknuo je rukovoditelj voćarske proizvodnje Dragiša Bašić.

Jabukom je, u Popovom polju, zasađeno oko stotinu dvadeset hektara. Riječ se o mladim nasadima, a zbog povećanja roda sljedećih godina, u tijeku je izgradnja novog skladišnog prostora, sortirnice i pakirnice.

Kopirati
Drag cursor here to close