Digitalizacija poljoprivrednog zemljišta

Instalirano pet agrometeoroloških stanica u Ljubuškom

Osim meteo stanica, Grad Ljubuški je dobio IT opremu i softver Agrolife koji, zajedno sa meteo stanicama čini cjelinu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 12. 2022. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Ljubuškom instalirano 5 agrometeoroloških stanica na 5 različitih lokacija na teritoriji Grada, kako bi se u skladu sa agroekološkim uvjetima različitih dijelova Grada mogli pratiti različiti parametri bitni za praćenje stanja i na osnovu toga donosile preporuke za različite agronomske aktivnosti i intervencija na poljoprivrednim površinama. Instaliranje stanica je dio projekta ''Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem''. Cilj projekta je uvođenje digitalizacije poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog. Osim meteo stanica, Grad Ljubuški je dobio IT opremu i softver Agrolife koji, zajedno sa meteo stanicama čini cjelinu.

Stanice su opremljene senzorom za mjerenje brzine i smjera vjetra; senzorom za mjerenje vlažnosti lista; senzorom za mjerenje količine padavina; senzorom za mjerenje solarne radijacije; temperatura zemljišta; 2x higroclip (temperatura zraka i vlažnost zraka). Stanice imaju prognoze modele za 21 poljoprivrednu kulturu. Prateći softver ''AGROlife'' meteo stanica pruža mogućnost prikazivanja, obrade i analize prikupljenih podataka sa meteo stanice, sa ciljem predviđanja oboljenja, pojave štetočina i planiranja radova (sjetva, zaštita biljaka, žetva/berba, ishrana biljaka, pristupačnost terenu, obrada tla). U sklopu softvera postoji i modul za globalnu vremenska meteorološku prognozu, sa prikazom do 7 dana unaprijed, sa parametrima temperature zraka, vjerojatnoćom padalina, brzine i smjera vjetra, relativne vlažnosti zraka, zračnog pritiska, sunčevog zračenja.

Foto: PR / Instalirano pet agrometeoroloških stanica u Ljubuškom

Softver sadrži i API (Application Programming Interface) interfejs sa standardnim RESTful servisima za povezivanje sa drugim softverima tako da se i u njima mogu prikazati meteo stanice. Podaci sa meteo stanica biće uvezani sa AgroLIFE platformom koja je instalirana u lokalnoj samoupravi.

Pristup softveru i svim podacima će besplatno biti omogućen zakupcima poljoprivrednog zemljišta, ali i svim zainteresiranim poljoprivrednicima. Projektom je planirana obuka o korištenju softvera kako osoblja u Gradu Ljubuškom, tako i zakupaca zemljišta i svih zainteresiranih poljoprivrednika.

Pripremna aktivnost za instaliranje meteo stanica je bila analiza podataka i terenske posjete, sagledavanja pristupačnosti terena, bezbjednosti, te je pozicioniranje meteo stanica izvedeno po kriteriju da se cijela teritorija grada Ljubuškog obuhvati sa umreženim meteo podacima.

Lokacije na kojima su postavljene stanice su:

- Plantaža rasadnik vinograd

- Maslinjak Murić

- Vinogradi Nuić

- Šipovača

- Maslinjak Kravica

Realizacijom ovog projekta se omogućuje sakupljanje i evidentiranje velikog broja informacija na jednom mjestu, sa veoma jednostavnim procesom korištenja te baze podataka. Sve informacije se skupljaju , bilježe i čuvaju u realnom vremenu sto omogućava njihovi dnevno korištenje sa stanovišta pojedinog aktera, ali prava vrijednost tolikog broja informacije u njihovoj naknadnoj obradi za potrebe različitih naučno istraživačkih radova. Ti naučno istraživački radovi koriste dvije grupe podataka:

Prvu grupu podatka sačinjavaju podaci sakupljeni sa meteoroloških stanica (u zavisnosti od vrste senzora to su npr. temperatura i vlaga zraka, temperatura i vlaga zemljišta, količine padavina, insolacija, vjetar itd.)-

Drugu skupinu podataka sačinjavaju informacije  koje unose poljoprivredni proizvođači koji se bave biljnom proizvodnjom. Tu postoji ogroman broj informacija : broj i površina parcela, vrste i sorte po parcelama, vrsta mehanizacije i radnih operacija, vrsta i količina pojedinih poljoprivrednih inputa, utrošak radne snage, itd. Tome treba dodati da su tu i ekonomski pokazatelji za većinu tih informacija tako da se mogu dobiti podaci o ekonomskim analizama (troškovi, prihodi, dobit,..) po parceli, vrsti, sorti, JLS, podsektoru itd.

Regionalni projekat 'Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem' sprovode GIZ i kompanija Telegroup, u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Crne Gore, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz:

- unapređenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem

- modernizaciju usluga koje pružaju lokalne samouprave

- regionalnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti

Kopirati
Drag cursor here to close