Sadni materijal

Hercegovački poljoprivrednici dobit će rasad paprike i rajčice

Zasadili rasad paprike i rajčice za poljoprivredne proizvođače
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 03. 2018. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agrarni fond Grada Trebinja ove godine pokrenuo je proizvodnju rasada paprike i rajčice u vlastitom prostoru, koje će besplatno podijeliti poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove lokalne zajednice, potvrdio je Srni direktor tog fonda Veselin Dutina.

Agrarni fond je prvi na prostorima Hercegovine i šire pokrenuo ovakav vid proizvodnje s ciljem da animira lokalne proizvođače da prošire proizvodnju, ali i da im olakša početne korake u ovom poslu.

Javnim pozivom za dodjelu bit će obuhvaćeno tridesetak poljoprivrednih proizvođača, a pravo da se prijave imat će oni koji imaju registrirana gospodarstva s tim što će prioritet imati proizvođači koji su kroz mjesne zajednice iskazali potrebu sa sadnim materijalom, piše Srna.

"Ovo je potpuno novi način rada, na koji smo se odlučili nakon što smo preko mjesnih zajednica dobili informacije da se ljudi zanimaju za sadni sjemenski materijal", kaže Dutina i dodaje da u Agrarnom fondu imaju zaposlenih osam poljoprivrednih inženjera, što govori da je posao urađen vrlo kvalitetno.

Dutina pojašnjava da su proizvodnju rasada pokrenuli prije dvadesetak dana, kada su zaposleni u ovoj ustanovi zasijali 22.000 komada sjemena rajčice i paprike.

Prema njegovim riječima, ukoliko povrće ne budu mogli plasirati na tržištu, proizvođači će moći da se obrate Agrarnom fondu, koji je ove godine planirao i organizirani otkup poljoprivrednih proizvoda, a kupovinu su unaprijed dogovorili i sa domaćim ugostiteljima i trgovačkim lancima, kao i drugim tvrtkama koji nisu iz ovog grada.

 Agrarni fond grada Trebinja prije mjesec dana podijelio je sadni i sjemenski materijal za 38 poljoprivrednih proizvođača iz ruralnih krajeva, kojima je prethodno obradio oko sedam i pol hektara zapuštenih površina.

Tim trebinjskim proizvođačima, među kojima je i 14 obitelji lošeg imovinskog stanja, podijeljeno je oko tri i pol tone sjemenskog krumpira, oko dvije tone gnojiva, oko 1.500 sadnica maslina, oraha, višnje, trešnje, lubenice, a stočari su podržani s oko 100 kilograma lucerke i djeteline.

Kopirati
Drag cursor here to close