Dobra godina

Hercegovački pčelari zadovoljni: Med izuzetne kvalitete

"Ne očekujemo probleme do kraja godine, koja je za sada opravdala očekivanja jer su prethodne bile izuzetno loše", rekao je Barzut.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 08. 2023. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prinosi meda u Hercegovini ove godine su bolji nego nekoliko prethodnih, izuzetno loših, pa se očekuje da će ova biti solidna, ocjena je hercegovačkih pčelara.

Opravdana očekivanja

Pčelar Nikola Barzut izjavio je da je med ove godine izuzetne kvalitete. 

"Ne očekujemo probleme do kraja godine, koja je za sada opravdala očekivanja jer su prethodne bile izuzetno loše", rekao je Barzut za Srnu.

On je istaknuo da, osim meda, proizvodi i likere, med u saću i ostale pčelinje proizvode, kao i izuzetno kvalitetne proizvode po kojima je Hercegovina poznata.

Trebinjski pčelari ističu i da bi im dobro došla podrška institucija jer je oko 20 posto pčelara s područja ovog grada prestalo time da se bavi tijekom prethodnih nekoliko loših godina, a značilo bi im i da što češće mogu da izlažu u gradskim dijelovima.

20 KM 

Proizvođačica meda Obrenija Drapić istaknula je da je taj vid proizvodnje veliki posao i investicija te da dva čovjeka treba da rade cijelu godinu da bi imala 100 društava i da mogu da imaju neku korist od pčela.

Drapić je navela da uvijek postoji potražnja za medom - kvalitetnim i zdravim proizvodom iz Hercegovine.

Bilećki pčelari očekuju da će ova godina biti solidna kada je riječ o proizvodnji meda.

Pčelari iz Bileće ove godine očekuju prinos od oko 20 kilograma po pčelinjem društvu, što je solidno u poređenju s prethodnim godinama kada mnogi nisu imali nikako meda jer im vremenske prilike nisu pogodovale, zbog čega je ovaj proizvod i poskupio i iznosio 25 KM po kilogramu.

Kilogram meda u Hercegovini ove godine moguće je kupiti već od 20 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close