Štetočine

HBŽ: Moljac napada šimšire, potrebna zaštita

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 09. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na opažačkim punktovima na području Hercegbosanske županije uočena je pojava šimširovog moljca (Cydalima perspectalis), stoji u obavijesti Regionalne izvještajno-prognozna služba (IPS) službe Federalnog agromediteranskog zavoda.

Proteklih godina, podsjećaju, štetnik je pravio velike oštećenja na ukrasnim grmovima šimšira na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, ali do sada njegova nazočnost nije zabilježena na području općine Livno.

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira.

Osim šimšira napada i japansku kuriku, a prijetnja je vrstama  božikovina, priopćeno je.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu. Gusjenice ovog štetnika su iznimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti i više od stotinu. U mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela, s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani.

Suzbijanje štetnika vrši se mehaničkim putem prskanjem grmova visokotlačnim čistačima -vapovima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica, navode iz Federalnog zavoda.

U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od kemijskih pripravaka: Fastac EC, Decis 2,5 EC, Actara 25 WG, Chess WG i dr., s tim da je nakon aplikacije insekticida poželjno biljke 24-48 sati prekriti pvc folijom, a sve kako bi učinak primijenjenih pripravaka bio što veći.

Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primijenjene insekticide.

Pripravke, stoji u obavijesti, koristiti sukladno uputi proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close