Očekuje punu suradnju

EK pozvala na harmonizaciju mjera poljoprivredne podrške u cijeloj BiH

Od bosanskohercegovačkih vlasti se očekuje i intenziviranje napora kako bi bili osigurani svi uvjeti za provođenje poljoprivrednog popisa od 2021. do 2023. godine.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 06. 2021. u 17:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je pozvala na harmonizaciju mjera poljoprivredne podrške u cijeloj Bosni i Hercegovini i naglasila da očekuje punu suradnju i spremnost svih razina vlasti u izradi cjelodržavne sektorske strategije.

Od bosanskohercegovačkih vlasti se očekuje i intenziviranje napora kako bi bili osigurani svi uvjeti za provođenje poljoprivrednog popisa od 2021. do 2023. godine.

To je priopćila Direkcija za europske integracije nakon današnjeg petog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Europske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, održanog putem online platforme.

Članovi izaslanstva EU i BiH razmijenili su na sastanku najnovije informacije o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u trgovinskim i tržišnim aspektima. Predstavnici Europske komisije naglasili su važnost poštivanja svih odredbi SSP-a.

Na sastanku je razgovarano o implementaciji Strateškog plana za ruralni razvoj BiH 2018- 2021. i pripremama za izradu novog plana za period 2021-2027. godina, naročito u kontekstu IPA podrške.

Europska komisija je upoznata i s aktivnostima u pripremi zakona o vinu na državnoj razini, dok je od vlasti u BiH zatražena izrada nacrta državnog zakona o organskoj proizvodnji.

Na sastanku je bilo riječi i o napretku u uspostavljanju sustava državnih referentnih laboratorija potrebnih za higijenske, veterinarske i fitosanitarne kontrole i za analizu hrane i prehrambenih proizvoda, odnosno jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta. Potrebno je unaprijediti identifikaciju i registraciju životinja, nadzor kretanja i pravovremeno ažuriranje baze podataka te dugoročno osigurati održive resurse za kontrolu zdravlja životinja.

Izaslanstvo BiH podsjetila je Europsku komisiju na probleme izvoza gljiva iz BiH na graničnoj kontrolnoj tački s Republikom Hrvatskom.

Predstavljene su informacije o događanjima u zajedničkoj ribarstvenoj politici i novim strateškim smjernica o EU akvakulturi te o izradi programa razvoja za ribarstvo i akvakulturu BiH.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close