PZ Povrtlarstvo

Bit će sarme - ove zime neće nedostajati kiselog kupusa

Mićo i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine. Do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 12. 2020. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljoprivrednu zadrugu Povrtlarstvo da učetverostruči proizvodnju kiselog kupusa i počne nuditi finalni proizvod na domaćem i inozemnom tržištu.

Mićo Živić dobro je poznat u Bijeljini i široj Semberiji. Posljednjih desetak godina jedan je od najentuzijastičnijih proizvođača povrća, a od nedavno Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo, koju vodi, počela je proizvoditi i pakovati kiseli kupus koji će se prodavati u supermarketima.

"Projekt Sweden/USAID FARMA II pomogao nam je u kupovini 300 novih buradi za kiseljenje, a što je još važnije uz njihovu podršku kupili smo i mašinu za vakuumsko pakiranje vagu i printer barkodova. To će nam omogućiti da samo ove sezone proizvedemo i upakiramo 200 tona listova kiselog kupusa i kao i cijele glavice, a ove proizvode ćemo početi prodavati na domaćem tržištu već ove godine", kaže Mićo.

Nova ambalaža, nova nada

Mićo i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine. Do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji. Godišnje zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.

"Nova burad i mašina za vakuumsko pakiranje omogućit će nam da učetverostručimo proizvodnju kiselog kupusa  i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavit ćemo i s proizvodnjom svježeg kupusa", kaže Mićo i dodaje da za njihove farmere to znači da sada zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.

"Samo kada vide novu mašinui strojmake, mogu prodati više svog proizvoda, i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg", nastavlja on. "Sve ovo daje nadu ljudima da stvari mogu biti bolje."

Korona i nove mogućnosti

Dok je vakuumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge, njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa. Također su izvozili oko 25 posto u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.

"Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakuumirati svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirom na to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakuumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu nišu pa sada testiramo kako različito povrće reagira na vakuum pakovanje", objašnjava Mićo.

Kiseli kupus koji zadruga proizvede prodavat će se na lokalnom tržištu, ali kako Mićo kaže, upite o svom proizvodu dobili su i iz inostranstva. "Mislim da imamo dobre izglede da uskoro počnemo izvoziti u Njemačku".

Rezimiranje 2020.

"2020. je bila teška godina, nema sumnje. Međutim, bilo je i dobrih pomaka. Dok smo u 2019. izvezli 25 posto naših proizvoda, u 2020. izvoz je išao i do 40 posto", kaže Mićo i dodaje da će njihova proizvodnja kiselog kupusa i drugog vakuumiranog povrća vjerojatno rasti u godinama koje dolaze.

"Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u Bosni i Hercegovini. To je također dobra vijest znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez te dvije stvari", zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close