Žele i nova tržišta

BiH će od RH tražiti duže radno vrijeme i još jedan granični prijelaz za poljoprivredni izvoz

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razgovarali o setu mjera za unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 07. 2020. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH će zatražiti od Hrvatske otvaranje dodatnog graničnog prijelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda, te produženje radnog vremena već postojećih, zaključeno je u razgovorima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem o aktualnim resornim temama.

Problemi proizvođača šljiva i kornišona

''U kontekstu problema s kojima se trenutno suočavaju proizvođači šljiva i kornišona, dogovoreno je da se uputi urgencija hrvatskoj strani o potrebi produženja radnog vremena na postojećim graničnim prelazima otvorenim za promet robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru, te otvaranju dodatnog graničnog prelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja EU'', navodi se u priopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Fokus razgovora trojice ministara, kako se navodi, bio je na setu mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a koje bi, između ostalog, uključivale pojačan nadzor nad uvozom poljoprivrednih sirovina i prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima u BiH, te osiguravanje namjenskih kreditnih sredstava za supstituciju uvoza u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije u BiH.

Uvjeti za izvoz crvenog mesa

Dio mjera, kako navode, odnosi se i na postizanje dogovora o što skorijem ispunjavanju uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU, poticanju poljoprivredne proizvodnje koja se odvija u međuentitetskoj zoni razgraničenja, te harmonizaciji mjera poticaja između ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH. Sugovornici su dogovorili da se što prije postigne dogovor o metodologiji poljoprivrednog popisa i popisa i čipiranja stoke u BiH, kao i aktivnosti na ispunjavanju preduvjeta za zbrinjavanje animalnog otpada. Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razmijenili su mišljenja o problematici uspostavljanja IPARD operativne strukture u BiH.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić ocijenili su da je jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje plasman poljoprivrednih proizvoda na nova tržišta, poput Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije. Rezultat današnjeg sastanka je i set zaključaka s planom aktivnosti, koja će nadležna ministarstva realizirati u narednom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close