Skup sport

Berba u Hercegovini | Zbog manje proizvodnje moguće ''luksuznije'' cijene jagode

Berba jagode u Hercegovini ove godine krenula je malo ranije od prijašnjih, uroda će biti manje jer se proizvodnja, u odnosu na prošlu godinu, smanjila za 50 posto.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 04. 2024. u 12:30 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve jagode na policama marketa i velikih tržnih centara u Bosni i Hercegovini pojavljuju se već krajem trećeg mjeseca i to s visokim cijenama. Riječ je o uvoznim jagodama.

Berba jagode u Hercegovini ove godine krenula malo ranije od prijašnjih, proizvođaći najavljuju da će uroda biti manje jer se proizvodnja, u odnosu na prošlu godinu, smanjila za 50 posto.

Zbog svega toga, moguće je da će i cijene domaće jagode biti ''luksuznije''.

''Možda ćemo mi imati neku jaču cijenu, prikladniju. Samo iz razloga što te jagode fali. Što nema proizvodnje onoliko koliko bi trebalo da bude, a to nipošto ne možemo reći da je dobra stvar'', kazala je za Bljesak.info Danijela Džakula vlasnica OPG ''Džakula'' iz Stoca, čija obitelj se već 20-tak godina pravi poljoprivrednom proizvodnjom.

Skup sport

Ističe, proizvodnja jagode postala je ''skup sport'' kojeg ne prati otkupna cijena.

''Nama otkupna cijena ne prati poskupljenja repromaterijala koji je od korone skočio i za 120 posto, tu su i dnevnice berača koja po osobi iznosi 1500 KM, a gdje je još trud i rad koji se uloži da bi se došlo do berbe'', objašnjava Danijela.

Foto: Canva / Proizvodnja jagode postala je skup sport

Prošla godina bila je takva da je prinos jagode bio jako mal, a samim time i financijska dobit proizvođača.

''Bio je sretan onaj tko je na jednu sadnicu imao urod jagode do 400 grama. U najbolju ruku ste na 10 tisuća sadnica, uz otkupnu cijenu koja je bila prošle godine oko 3 KM mogli imati dobit od nekih 12 tisuća KM. No ne zaboravite da ste već uložili 10 tisuća KM za sadnice i reproduktivni materijal, sad uračunajte i radnike za vrijeme berbe od kojih samo jedan dođe 1500 KM. Mislim da smo ovim rekli sve, u koji mi minus idemo'', objašnjava Danijela ističući da u ovu kalkulaciju nije ubrojila trud i rad koji se uložio da bi se samo došlo do berbe.

Ističe cijena jagode u maloprodaji je uvijek previsoka, nikako ne opravdana.

''Jagoda je iznimno osjetljiva sorta i zbog toga ne prolazi neke silne ruke. Preprodavač direktno od proizvođača na veletržnici u Čapljini otkupit jagodu po određenoj cijeni i daje je direktno u maloprodaju. Ali problem je što diže cijenu dva do tri, pa čak nekada i do četiri puta više. To nije, i nikako ne može biti opravdano'', naglašava.

Da proizvodnja bude isplativa

Proizvođači jagode u Hercegovini nemaju toliko problema s uvozom, ne iz razloga što preprodavači žele da podrže domaću proizvodnju, nego što se uvoz ove iznimno osjetljive kulture financijski ne isplati.

Foto: Canva / Getty Images / Osigurati da ta proizvodnja bude isplativa

Sudeći prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje tijekom prva tri mjeseca ove godine u našu zemlju iz ovih zemalja uvezeno je skoro 130 tisuća kg jagode u vrijednosti nešto manjoj od pola milijuna KM. Riječ je o onim koje stižu pretežno iz Albanije, Grčke, Italije i Španjolske.

Proizvodnju jagode objašnjava Danijela rijetko, skoro nikako, ne pokrivaju poticaji sa županijskih i federalnih razina. Jedini poticaj koji za proizvođače ima smisla jeste garancija otkupa i garancija minimalne otkupne cijene onoga trenutka kada roba ide ispod granice isplativosti.

''Nama samo treba osigurati da ta proizvodnja bude isplativa, nikakav drugi poticaj. Ja neću da s jagodom, proizvodnjom i otkupno cijenom idem u minus i da netko meni, kao najvećem prosjaku, da neke novce da mi pomogne. Meni je najveći poticaj da meni netko osigura da ja normalno zarađujem na svojoj proizvodnji'' naglasila je Danijela.

Kopirati
Drag cursor here to close