Vincekovo Buna

Na Buni nastavljena tradicija slavljenja blagdana sv. Vinka zaštitnika vinara i vinogradara

Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, a orezani trs je potom "vinski biskup" obredno poškropio - "krstio" starim vinom, uz šaljive dosjetke o domaćinu i ostalim vinogradarima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 01. 2022. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana dvanaesta po redu kulturna manifestacija "Vincekovo Buna".

Jedinstven i važan je to vinski blagdan koji označava početak nove vinogradarske godine, kao što je Martinje proslava završetka te godine.

Ovo je razdoblje kada počinje novi ciklus poljoprivrednih radova koji u vinogradima započinju rezidbom trsa.

Foto: PR / Na Buni nastavljena tradicija slavljenja blagdana sv. Vinka zaštitnika vinara i vinogradara

Upravo danas na blagdana svetog Vinka Bunjski vinari i vinogradari su se zaputili u vinograd člana udruge i ovogodišnjeg domaćina Ilije Puljića kako bi izvršili obred škropljenja i rezidbe.

Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, a orezani trs je potom "vinski biskup" obredno poškropio - "krstio" starim vinom, uz šaljive dosjetke o domaćinu i ostalim vinogradarima.

Izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva. Za ugodan ambijent uz tradicionalnu glazbu pobrinuli su se "Složni bećari".

Bunjani već dvanaestu godinu na jedan duhovit, šaljiv i zabavan način započinju novu vinogradarsku godinu, iako suočeni s pandemijom korona virusa i mjerama stožera koja ne dopuštaju velika javna okupljanja građana.

S toga smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna, bez velikog javnog skupa na koji smo naviknuli u prethodnih jedanaest godina.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno očuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije "Vincekovo Buna" u nadi da ćemo se uskoro susresti u nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti uz veliku pučku veselicu, koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu, kada okolnosti to budu dozvoljavale.

Kopirati
Drag cursor here to close