Obratite pažnju na znakove...

5 znakova da previše zalijevate svoje biljke i kako ih spasiti

Lako je previše zaliti svoje sobne biljke, te vam u nastavku donosimo savjete kako bi izbjegli ovaj problem.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 06. 2024. u 09:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak i najotpornije sobne biljke trebaju vodu, ali kad nam ne mogu reći da su žedne, vrlo ih je lako slučajno pretjerano zaliti. Pretjerano zalijevanje može dovesti do oštećenja, stvoriti uvjete za štetočine, pa čak i ubiti vaše sobne biljke, prenosi The Spruce

Evo pet uobičajenih znakova da pretjerano zalijevate sobne biljke na koje morate pripaziti.

Znakovi prekomjernog zalijevanja mogu se pojaviti na lišću, korijenju i tlu vaše biljke. Samo jedan od ovih simptoma na jednoj biljci nije razlog za uzbunu, ali ako primijetite isti uzorak u vašoj kolekciji sobnih biljaka, vjerojatno ćete htjeti smanjiti zalijevanje.

Imajte na umu da uobičajeni problemi sa sobnim biljkama mogu imati više uzroka, stoga je važno razmotriti svoju rutinu njege i temeljito pregledati biljku prije dijagnosticiranja problema.

1. Lišće koje vene ili žuti

Žutilo listova jedan je od najčešćih znakova da pretjerano zalijevate sobnu biljku. Dok je povremeno žuto lišće sasvim normalno (staro lišće će prirodno požutjeti i otpasti), nekoliko požutjelih listova ukazuje na problem.

Pretjerano zalijevanje dovodi do pretjerano vlažnog tla, koje guši i truli korijenje vaše biljke, sprječavajući ih da upijaju kisik. To će se očitovati u mlohavim, obješenim listovima koji požute i na kraju otpadnu.

Da biste riješili problem, osigurajte da mješavina za saksije i spremnik za vašu biljku omogućuju odgovarajuću drenažu i presadite ako je potrebno. Pustite da se previše mokra biljka osuši prije ponovnog zalijevanja.

Provjerite željenu razinu vlage za svoju biljku i umjesto zalijevanja prema utvrđenom rasporedu, redovito gurajte prst u tlo kako biste znali kada biljka treba vodu. I uvijek ispraznite posude za sakupljanje tekućine nakon zalijevanja.

2. Lišće koje otpada

Iznenadno opadanje lišća čest je znak pretjeranog zalijevanja jer mokro, vlažno tlo oštećuje korijenje. Izazov je u tome što i drugi problemi mogu uzrokovati otpadanje lišća, uključujući nedovoljno zalijevanje, prekomjerno gnojenje i korijenje u posudi.

Prije nego što odlučite da je uzrok prekomjerno zalijevanje, provjerite vlažnost tla i razmotrite situaciju svoje biljke. Provjerite vlažnost tla i razmislite koliko ste zalijevali.

Ako je tlo izrazito suho, to je vjerojatno uzrokovano nedovoljnim zalijevanjem, no ako je premokro, vrijeme je da provjerite drenažu i smanjite količinu vode koju dajete biljci.

Također je važno uzeti u obzir doba godine, jer mnoge sobne biljke zahtijevaju manje vode u jesen i zimi nego u proljeće i ljeto. Planirajte rjeđe zalijevati svoju zbirku kad vrijeme zahladi i dani budu kraći.

3. Pljesnivo tlo

Pljesnivo tlo—ili čak male gljive koje rastu u tlu—nije štetno za vaše kućne biljke, iako vam se može činiti neprivlačnim. Međutim, pljesnivo tlo može biti simptom pretjerano vlažnih uvjeta uzrokovanih s previše vode. Također može stvoriti idealne uvjete za štetočine, poput gljivičnih nametnika. 

Ako se čini da je vaša biljka dobro, a ne vidite znakove problema sa štetočinama, truležom korijena ili drugih problema, pljesnivo tlo za kućne biljke nije razlog za uzbunu. Ipak, trebali biste pripaziti na druge znakove pretjeranog zalijevanja i možda pokušati malo produžiti vrijeme između zalijevanja određene biljke.

4. Lisne uši

Lisne uši — sićušni, dosadni leteći kukci — razmnožavaju se u pretjerano vlažnom tlu gdje rastu gljivice poput plijesni i gljiva. Oni polažu svoja jaja u tlo, gdje njihove ličinke jedu gljive, a ponekad i korijenje vaše biljke.

Na otvorenom, oni su znak zdravog tla s puno bogate organske tvari. Lisne uši u zatvorenom mogu zaraziti cijelu kolekciju sobnih biljaka. Oni su bezopasni, no neugodni za ljude, ali jaka zaraza može oštetiti ili ubiti vaše biljke.

Ako vidite jednu ili dvije lisne uši oko svojih sobnih biljaka, bilo bi dobro razmisliti o svom rasporedu zalijevanja i potražiti druge znakove da pretjerano zalijevate. Ako ih vidite puno, tretirajte zarazu organskim insekticidom koji sadrži Bti (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis). Puštanje tla da se osuši, može smanjiti vjerojatnost zaraze, ali teško da će u potpunosti riješiti problem.

5. Trulež korijena

Mokro, natopljeno tlo oštetit će korijenje vaših biljaka i stvoriti uvjete za mikrobe koji uzrokuju truljenje korijena. Iznad granice tla, biljka može imati žuto ili opušteno lišće, a stabljike mogu postati prozirne ili kašaste. Pokvareni korijeni su crni, mekani i sluzavi, a ne čvrsti i bijeli.

Pregledajte korijenje svoje biljke kako biste provjerili ima li znakova truljenja korijena. Steriliziranim alatom odrežite trule dijelove korijenske bale. Presadite biljku u svježu zemlju u čistu posudu, pazeći da uzgojni supstrat i posuda omogućuju dobru drenažu.

Potvrdite idealne uvjete biljke i potrebe za vodom, te provjerite tlo prije svakog zalijevanja kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje u budućnosti.

Kako spasiti svoju biljku ako ste je pretjerano zalijevali?

Prvo prestanite zalijevati biljku. Provjerite ima li posuda dobru drenažu i razmislite o presađivanju u svježu zemlju. Za sukulente, kaktuse i neke druge sobne biljke poput hoya, posuda od terakote može pomoći pri uklanjanju viška vlage. Pričekajte da se površina tla osuši prije ponovnog zalijevanja.

Kako spriječiti prekomjerno zalijevanje biljaka?

Najbolji način da izbjegnete pretjerano zalijevanje je razumjeti potrebe svake svoje sobne biljke, a zatim dati sve od sebe da im pružite ono što im je potrebno. Provjerite jesu li uvjeti kao što su razina osvjetljenja, temperatura, materijal posude i vrsta tla ispravni.

Prilagodite svoj raspored navodnjavanja na temelju vlažnosti tla biljke umjesto da se pridržavate zadanog rasporeda. Uz malo istraživanja, pažnje i nekoliko tjedana zalijevanja na temelju redovitih provjera tla, prejako zalivene sobne biljke bit će zdrave i lijepe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close