'Teški'

Zbog Covid cjepiva na svijetu ima 9 novih milijardera

Devet novopečenih milijardera zajedno su “teški” skoro 20 milijardi dolara.
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2021. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje “People’s Vaccine Alliance” izašlo je s podacima kako na svijetu ima 9 novih milijardera koji su se obogatili zahvaljujući cjepivima protiv Covid-19 virusa, piše AFP.

Savez koji je podatke objavio zalaže se za ukidanje patentnih prava na cjepivo kako bi bilo dostupnije.

Podatke su izvukli s Forebsove liste najbogatijih. Devet novopečenih milijardera zajedno su “teški” skoro 20 milijardi dolara.

“Ti milijarderi imaju ljudsko lice, a predstavljaju ogromne profite nastale iz monopola farmaceutskih korporacija jer imaju vlasništvo nad cjepivima”, rekla je Anna Marriott iz udruge Oxfam, koja je dio spomenutog saveza.

Tih devet ljudi su: Stephane Bancel, Timothy Springer, Robert Langer, Noubar Afeyan ( sva četvorica iz Moderne), Juan Lopez Belmonte (ROVI, tvrtka što proizvodi i pakira cjepivo Moderne), Ugur Sahin (BioNTech) i Zhu Zao, Qiu Dongxu i Mao Huinhoa (kineski Sinovac).

Osim spomenutih novih milijardera, njih osam koji su već bili na listi su zaradili još 32 milijarde dolara zbog cjepiva.

Potporu ideji o ukidanju intelektualnog vlasništva nad cjepivima već su dali američki predsjednik Biden i papa Franjo, piše geopolitika.

Angela Merkel i Macron su protiv takve ideje. Složili su se kako je ukidanje intelektualnog vlasništva opasan presedan, a da je rješenje spore distribucije pravednija preraspodjela i bolja organizacija u okvirima već postojećeg sustava opskrbe. Merkel je rekla kako je “intelektualno vlasništvo pokretač inovacija.”

Kopirati
Drag cursor here to close