Kome idu novci

Zašto su blokirani milijuni od trošarina?

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 posto novca od cestarina se do usvajanja Zakona o trošarinama u prosincu prošle godine dijelilo na 59 posto Federaciji, 39 posto RS i 2 posto Brčko distriktu.
Gospodarstvo / Novac | 30. 04. 2018. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva  / Bljesak.info

Desetine milijuna maraka prikupljenih od početka naplate novih trošarina na gorivo stoji blokirano. Sve dok se Srpska i Federacija ne dogovore koliko kome od milijunskog kolača pripada u postocima – sredstva namijenjena izgradnji autoputova izgleda niko neće ni moći da potroši.

Dok iz Federacije BiH tvrde da im umjesto dosadašnjih 59% pripada čak 64%, iz Srpske jasan stav – ne postoji nikakva osnova za to, novac se dijeli po već utvrđenim pravilima, piše ATVbl.com.

''Apsolutno ne postoji. Mi ni tada nismo imali suglasnost oko toga. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja autoputa je jedinstven sustav u BiH, a nikako entitetski jer onda bi gradili samo entitetske autoputove. Ali naravno oko toga je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi'', izjavio je Zoran Tegeltija, ministar financija RS.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 posto novca od cestarina se do usvajanja Zakona o trošarinama u prosincu prošle godine dijelilo na 59 posto Federaciji, 39 posto RS i 2 posto Brčko distriktu.

Od Federalnog ministarstva financija ATV nije uspjela dobiti odgovor. ATV neslužbeno saznaje da Vlada ovog entiteta traži povećanje njihovog postotka od raspodjele sredstava, jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Iz Ureda ministra financija i trezora BiH, Vjekoslava Bevande ujedno i predsjedavajućeg Upravnog odbora UNO, priopćeno je da će milijuni i dalje biti zamrznuti sve dok ne postignu suglasnost oko raspodjele entitetski ministri financija.

''Inače od početka primjene Izmjena i dopuna Zakona o trošarinama kada je povećana posebna putarina za izgradnju za izgradnju autoputova i za izgradnju i rekonstrukciju putova u BiH, na posebnom podračunu jedinstvenog računa UIO prikupljeno je 64 milijuna maraka za prva dva mjeseca primjene ovog zakona'', naveo je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

 Ono što je neosporno jeste da ucjene Federacije oko raspodjele sredstava prave štetu i Autoputovima Srpske i Autocestama Federacije BiH, poručuju iz ovih poduzeća. Za razliku od političara, među njima nema nesuglasica u vezi s raspodjelom, jer, kažu, na kraju krajeva autoputovima se voze svi građani BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close