Odriješena kesa!

Vlada HNŽ odlučila: 1.080 KM pomoći svima osim njima

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 milijuna KM na ime dodatne potpore zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.
Gospodarstvo / Novac | 08. 12. 2022. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem nastavku 188. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usuglasila je Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2022. godinu, priopćeno je nakon sjednice.

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 milijuna KM na ime dodatne potpore zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduvjete na temelju kojih je jednoglasno usvojila Odluku o isplati 1.080,00 KM na ime potpore korisnicima Proračuna HNŽ.

Novac zdravstvu

Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, vježbenike i savjetnike, dok su od iste izuzeti predsjednik Vlade, ministri i zastupnici u Skupštini HNŽ. U Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ također je planirano dodatnih 3 milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u HNŽ-u.

Budući da je Vlada dala suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2022. godinu u kojemu je osigurano dodatnih 13 milijuna KM zdravstvenim ustanovama u Županiji, pozvala je osnivače i menadžment zdravstvenih ustanova da, također, dodatnim sredstvima još snažnije poduzmu sve mjere kako bi se poboljšao materijalni status djelatnika u zdravstvu.

Nastavljajući započete aktivnosti u svezi s rješavanjem pravosnažnih sudskih rješenja, Vlada je usvojila Odluku o isplati 500.000,00 KM na ime redovitih sudskih presuda.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava s pozicije ''Transfer drugim razinama vlasti'' u iznosu od 100.000,00 KM, kojima se podupiru manifestacije iz turizma.

Također, donesen je Zaključak kako će prioritet imati manifestacije koje potporu nisu dobile od drugih institucija. Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava s kriterijima raspodjele ''Transfer neprofitnim organizacijama'' u iznosu od 400.000,00 KM.

Novac turizmu

Također, Vlada je usvojila Izvješće o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ''Transfer za jačanje turističkih kapaciteta'', planiranih Proračunom HNŽ za 2021. godinu za čiju je provedbu Vlada izdvojila 1.400.000,00 KM, Izvješće o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ''Transfer neprofitnim organizacijama'' planiranih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2021. godinu za čiju je provedbu Vlada izdvojila 149.500,00 KM i Izvješće o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program utroška sredstava ''Tekući transferi drugim razinama vlasti'' planiranih Proračunom HNŽ za 2021. godinu za čiju je provedbu Vlada izdvojila 400.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa o Izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-a  za 2022. godinu s pozicije ''Namjenska sredstva od naknada prikupljenih po osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta'' u ukupnom iznosu od 1.073.923,33 KM.

Škole i pripravnici

Vlada je, na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, donijela Odluku o financiranju i sufinanciranju rekonstruiranja u osnovnim školama Marka Marulića u Prozor-Rami, te Trećoj i Šestoj osnovnoj školi u Mostaru, u iznosu od 130.000,00 KM.

Vlada je dala suglasnost i na prijem u pravosudna tijela u HNŽ-u, i to 20 namještenika i 8 državnih službenika u općinskim sudovima, potom Županijskom sudu Mostar i Županijskom tužiteljstvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close