Logika

Bravo! Zaposlenima 1.080 KM, nezaposlenima 100 KM

Pomoć, koju je Vlada Federacije, preporučila poslodavcima da pomogne uposlenicima zbog rasta cijena, izazvala je brojne polemike.
Gospodarstvo / Novac | 08. 12. 2022. u 11:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije je danas na sjednici koja se održava u Sarajevu, razmatrala odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade nezaposlenim osobama, koju je u skladu sa Uredbom o podršci stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Kaos u Mostaru i HNŽ

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije, Uredbom je određeno da Vlada iznos sredstava za isplatu ove naknade utvrđuje nakon što kantonalne službe za zapošljavanje dostave podatke o broju korisnika, a potom ''ove službe imaju obvezu da najkasnije do 20. prosinca ove godine isplate jednokratnu novčanu naknadu od 100 KM na transakcijske račune nezaposlenih osoba''. Radi se o, kako je ranije potvrđeno, 260 tisuća ljudi.

Pomoć, koju je Vlada Federacije, preporučila poslodavcima da pomogne uposlenicima zbog rasta cijena, izazvala je brojne polemike.

Primjerice, u Hercegovačkoj županiji sindikalisti su zaprijetili masovnim izlascima na ulice. Naime, prvotno je predloženo da to bude 300 KM, ali se, nakon pritisaka, odlučilo da će se odlučivati o 1.080 KM.

Kaos je bio i u Gradu Mostaru gdje je nakon prvotnog zadovoljstva s 300 KM jednog sindikata, Sindikalna organizacija Gradske uprave zatražila od gradonačelnika da bude primjer drugima i da uposlenicima Grada uplati barem 70 posto od preporučenog iznosa. Potom je Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna u kojem je predviđeno 400 KM pomoći.

18.724.700 KM

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću objavio je kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od po 100 KM nezaposlenim osobama u FBiH, a u skladu sa Uredbom o podršci stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva nadležnih kantonalnih službi za zapošljavanje utvrđeno je da je za isplatu potrebno ukupno 18.724.700 KM.

Naime, deset kantonalnih službi za zapošljavanje dostavile su podatke o ukupno 187.247 nezaposlenih osoba koje ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu naknadu od po 100 KM.

Ova sredstva osigurat će se iz proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a sa kojeg će se izvršiti isplata na transakcijske račune svake od službi za zapošljavanje, prema podacima koje su one dostavile Vladi FBiH.

Brojke po kantonima

Prema dostavljenim zahtjevima kantonalnih službi za zapošljavanje, najviše korisnika je u Tuzlanskom kantonu (43.405), potom u Kantonu Sarajevo (38.432), Zeničko-dobojskom (33.314) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (21.734). Slijede Srednjobosanski kanton (18.430 korisnika), Unsko-sanski (16.800), Zapadno-hercegovački (6.696), zatim Kanton 10 koji je dostavio podatke o 4.070 nezaposlenih osoba, te Bosansko-podrinjski kanton Goražde sa 2.190 korisnika i Posavski kanton sa 2.176 osoba koje su ostvarile pravo na isplatu ove naknade.

Podsjetimo, Uredbom o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, Federalna vlada je odredila da konačan iznos sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade, koji će biti uplaćen svakoj od kantonalnih službi za zapošljavanje, utvrđuje nakon što ove službe dostave neophodne podatke.
Današnja odluka Federalne vlade za isplatu jednokratne novčane naknade stupa na snagu danom donošenja.

Po isplati naknada korisnicima, kantonalne službe za zapošljavanje dužne su najkasnije do 15. siječnja 2023. godine dostaviti Vladi FBiH izvještaj o realizaciji sredstava, sa podacima o broju osoba kojima je isplata izvršena i ukupno utrošenim novcem u ove svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close