Puno su se 'ispružili'

Vlada FBiH: Braniteljima po 100 KM zbog inflacije i poskupljenja

Ovom uredbom se uređuje pomoć korisnicima prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite putem jednokratne novčane pomoći, koja iznosi 100 KM.
Gospodarstvo / Novac | 19. 04. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Uredbu o pomoći korisnicima prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Ovom uredbom se uređuje pomoć korisnicima prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite putem jednokratne novčane pomoći, koja iznosi 100 KM, priopćeno je.

Opći cilj Uredbe je osiguravanje financijske i materijalne podrške s ciljem poboljšanja materijalnog statusa korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koji se financiraju iz sredstava Proračuna FBiH, a zbog značajnog rasta indeksa potrošačkih cijena.

Za provođenje ove uredbe, financijska sredstva će se osigurati preraspodjelama sredstava u okviru odobrenog Proračuna FBiH za 2023. godinu, a u skladu sa Zakonom o Proračunima u FBiH i Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH za 2023. godinu.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju korisnici osobne i obiteljske invalidnine, mjesečnog novčanog dodatka po osnovu priznanja ili odlikovanja i novčane egzistencijalne naknade, koja se ostvaruju prema federalnim propisima i isplaćuju iz Proračuna FBiH, a koja su imala priznat status korisnika prava i bila na isplati za mjesec travanj 2023. godine.

Lica koja su korisnici više prava, jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju samo po jednom osnovu.

Ukupna sredstva za isplatu pomoći osigurat će se u Proračunu Federacije BiH, na razdjelu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovo ministarstvo će isplatiti jednokratnu novčanu pomoć najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja uredbe na snagu.

Jednokratnu novčanu pomoć dobit će 102.000 korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Naknade za osobne i obiteljske invalidnine, kao i naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja ove godine se prvi put usklađuju prema rastu BDP-a i rastu potrošačkih cijena, a u skladu sa prošle godine usvojenim setom izmjena zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Ovim izmjenama uvedena je tzv. Švicarska formula za obračun uvećanja osnovice za navedene kategorije.

Za provedbu danas donesene Uredbe Vlada Federacije BiH je osigurala 10,2 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close