Očuvanje

Duplo više novca za zaštitu nacionalnih spomenika

Pri ocjeni kandidiranih programa i projekata, prednost će imati nacionalni spomenici s većim postotkom oštećenja, a koje nije manje od 50 posto, te oni s većim postotkom izvršenja radova.
Gospodarstvo / Novac | 12. 09. 2019. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH u četvrtak je izmijenila Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele, utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, te kao svoje sudjelovanje u sufinanciranju zaštite nacionalnih spomenika odobrila 203.000 maraka, umjesto dosadašnjih 100.000 maraka.

Sredstava će biti raspodijeljena nakon obavljenog javnog poziva u visini od 20.000 maraka po jednom programu/projektu za tri odabrana sakralna objekta koji su proglašeni nacionalnim spomenikom, te za jedan projekt zaštite starih gradova ili nekropola i stećaka, ili drugih javnih objekata proglašenih nacionalnim spomenikom BiH.

Pri ocjeni kandidiranih programa i projekata, prednost će imati nacionalni spomenici s većim postotkom oštećenja, a koje nije manje od 50 posto, te oni s većim postotkom izvršenja radova. Također su bitni povijesna, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna i prostorna vrijednost objekta, kao i regionalna i nacionalna zastupljenost.

Na osnovu Zakona o zaštiti dobara koja su, odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašena nacionalnim spomenicima BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere za njihovu zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close