Za dionicu Vranduk - Ponirak

Vijeće ministara o zajmu od 25 milijuna eura

Zajam je alociran na Federaciju BiH, s rokom otplate od 14 godina uz grejs period od četiri godine.
Gospodarstvo / Novac | 09. 11. 2022. u 20:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Fonda Opeka za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice auto-puta Nemila - Donja Gračanica na Koridoru 5c (Zenica sjever).

Zajam od 25 milijuna eura

Riječ je o dodatnom zajmu vrijednom 25 miliona eura, kojim će biti financirana izgradnje dionice Vranduk - Ponirak u dužini od 5,3 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila - Donja Gračanica.

Zajam je alociran na Federaciju BiH, s rokom otplate od 14 godina uz grejs period od četiri  godine.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

VM BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu (tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 25 milijuna eura.

Svrha Projekta je rješavanje jednog od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu poboljšanjem pristupa gradskom prijevozu, uz rješavanje prioritetnih pitanja zaštite životne sredine koja se odnose na kvalitete zraka.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a zajam je alociran na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo prometa.

Očekuje se da će ovaj projekat trebao biti završen do 31. prosinaca 2025. godine.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financije i trezora.

Projekat Mostar sjever - Mostar jug

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o zajmu (Koridor 5c - Projekat Mostar sjever - Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za njegovo zaključivanje, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.

Zajam vrijedan 220 milijuna eura namijenjen je za izgradnju oko 15 km duge dionice auto-puta na Koridoru 5c s dvije dvostruke trake. Dionica počinje petljom Mostar sjever i završava petljom Mostar jug. Očekuje se da će dionica imati 5 tunela i 10 vijadukta na svakom od dva kolnika.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda na otplatu glavnice, uz povoljnu EURIBOR kamatu. Zajam je alociran na Federaciju BiH (Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH - agencija za implementaciju). Planirano je da projekat bude završen do kraja 2026. godine.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između VM BiH i Vlade Republike Francuske o osnivanju i aktivnostima Francuske agencije za razvoj, institucije Proparko i Eksperiz Frans (Proparco, Expertise France) u BiH, predlagača Ministarstva vanjskih poslova.

Zaključivanjem ovog sporazuma omogućit će se da Francuska agencija za razvoj pruži pomoć BiH u kosultantskim uslugama, raznim oblicima obuke i tehničkoj pomoći. Pored toga će promovirati privatna ulaganja, financirati ekonomski isplative, socijalno pravične, ekološki održive i financijski profitabilne djelatnosti putem zajmova, garancija i financijskog inženjeringa.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH radi prihvaćanja sporazuma, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova.

Zajednički protokol o primjeni Bečke i Pariške konvencije

VM BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom protokolu o primjeni Bečke i Pariške konvencije, čime se uspostavlja veza između dvije konvencije i osigurava pravo pa naknadu nuklearne štete i u zemljama koje pripadaju tzv. pariškom režimu.

Pristupanjem Zajedničkom protokolu stvaraju se uvjeti da se građanima BiH osigura pravo na naknadu štete u slučaju nuklearnog incidenta čije bi posljedice pogodile teritoriju BiH, iako BiH pripada tzv. pariškom režimu, a ne tzv. bečkom režimu. Pristup ovom protokolu je još važniji u kontekstu Republike Slovenije na čijoj se teritoriji nalazi nuklearna elektrana „Krško“, a koja je najbliža BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova  Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

VM BiH razmotrilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine u članstvo Međunarodnog vijeća za masline (IOC - International Olive Council), a za potpisnika Instrumenta o pristupanju BiH predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Pristupanjem IOC-u BiH će prihvaćati standarde u ovoj oblasti uvrštene u regulativu Europske unije, značajne ne samo za put članstva u EU već i za razvoj održivog i odgovornog maslinarstva u BiH.

Pored usklađivanja zakonodavstva s EU u ovoj oblasti, članstvo u IOC-u podstiče ukidanje trgovinskih prepreka, kao i intenzivniju tehničku suradnju na istraživačkim i razvojnim projektima u proizvodnji maslinovog i ulja od maslinovih komina te stolnih maslina. Također, promoviraju se kontrola kvaliteta proizvoda, međunarodna trgovina i njen razvoj te sprečavanje krivotvorenja radi zaštite potrošača, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close