Gospodarski napredak

UniCredit očekuje nastavak solidnog gospodarskog rasta u srednjoj i istočnoj Europi

Na razini cijele regije očekuju tako ove godine prosječnu stopu rasta od 3,2 posto, što je iznad potencijalne stope rasta, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.
Gospodarstvo / Novac | 17. 01. 2019. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska bankarska grupa UniCredit procjenjuje da će gospodarsko okruženje u regiji središnje i istočne Europe (SIE) i u ovoj godini ostati pozitivno, sa stopama rasta u većini država oko tri i više posto, iako s određenim cikličkim usporavanjem.

Na razini cijele regije očekuju tako ove godine prosječnu stopu rasta od 3,2 posto, što je iznad potencijalne stope rasta, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu. Ipak, to je nešto slabije nego u 2018., za koju procjenjuju gospodarski rast u prosjeku od 3,7 posto.

"Gospodarski napredak u srednjoj i istočnoj Europi u posljednja dva desetljeća bio je izvanredan. Regija srednje i istočne Europe dobro je pokrivena bankama, visoko likvidna i obilježena visokom razinom konkurentnosti u svim područjima", rekao je Carlo Vivaldi, direktor divizije srednja i istočna Europa u UniCreditu na godišnjem Euromoney forumu koji se održava u Beču.

U Unicreditu procjenjuju da će glavni izvori rasta za gospodarstva srednje i istočne Europe biti domaća potražnja, a pogotovo osobna potrošnja, pokretana niskom stopom nezaposlenosti i višim plaćama, dok će izvoz biti podložan potencijalnom cikličkom usporavanju tijekom idućih nekoliko godina.

S druge strane, najveća ograničenja gospodarskom rastu u regiji su pooštravanje uvjeta na tržištima rada, pogotovo u Češkoj i Mađarskoj, te mogući tvrdi brexit, što bi bilo štetno zbog novih trgovinskih prepreka koje bi mogle negativno utjecati kako na izvoz regije srednje i istočne Europe tako i na investicije.

Stopa inozemnih izravnih ulaganja u odnosu na BDP ostala je iznad 2,5 posto tijekom razdoblja 2016.-2018. te se očekuje da će ostati na sličnoj razini tijekom sljedećih nekoliko godina, kažu u toj talijanskoj banci.

Ističu i kako inozemna izravna ulaganja nadopunjuju doprinosi EU fondova. U razdoblju od 2014. do 2020. sredstva EU-a predstavljaju u prosjeku 2,9 posto BDP-a (150 milijardi eura za države članice EU u regiji srednje i istočne Europe), procjenjuju u UniCreditu, uz napomenu da će godine 2019.-2020. biti najvažnije u pogledu privlačenja sredstava.

U Unicreditu očekuju da će u 2019. godini rast kreditiranja u bankarskom sektoru regije srednje i istočne Europe biti prilično značajan, između 4 i 4,4 posto, pri čemu će kreditiranje građanstva - uslijed viših raspoloživih prihoda, niske stope nezaposlenosti i više osobne potrošnje - rasti brže od kreditiranja poduzeća.

Procjenjuju i da će bankarski sektor regije u budućnosti doživjeti nastavak poboljšanja učinkovitosti, čišćenja kreditnog portfelja i većeg fokusa na prihode i rast. Također, dodaju da se nastavlja utrka za tržišni udio te da postoji prostor za spajanja i preuzimanja.

Iz UniCredita u priopćenju ujedno najavljuju da će nastaviti podržavati gospodarski rast tržišta regije srednje i istočne Europe na kojima posluju, prenosi Hina.

"Regija srednje i istočne Europe i dalje ostaje važan pokretač rasta za grupu s daljnjom ojačanom vodećom pozicijom i nastavkom snažnog rasta broja klijenata u 2018. godini", kaže Vivaldi.

Iz UniCredita ističu da su najveći zajmodavac u regiji srednje i istočne Europe, sa 64,2 milijarde eura kredita i udjelom od 11,7 posto u kreditiranju. Do kraja godine očekuju nastavak rasta baze svojih klijenata na 2,6 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close