30 milijuna KM

Subvencije poduzetnicima dale dobre rezultate

Gospodarska društva ovu mjeru su ocijenila pozitivno, naglašavajući da je proces proveden transparentno i korektno.
Gospodarstvo / Novac | 12. 01. 2023. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH se upoznala sa izvještajem o efektima financijske pomoći u iznosu od 30.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima. Riječ je o Programu utroška sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Izvještaj je sačinila Gospodarska komora FBiH na osnovu provedene analize, te prikupljenih evaluacijskih upitnika koje su dostavila privredna društva. Na osnovu prikupljenih podataka, mišljenja predstavnika gospodarskih društava, korisnika financijske pomoći, kao i uvida u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, može se zaključiti da su dodijeljena sredstva dala dobre rezultate. Ona su doprinijela održavanju broja zaposlenih, stabilizaciji i povećanju financijskog rezultata, kao i izvoza kod gospodarskih društava koja su koristila sredstva iz ovog programa.

Gospodarska društva ovu mjeru su ocijenila pozitivno, naglašavajući da je proces proveden transparentno i korektno.

Naime, 82 posto privrednih društava korisnika pomoći je zabilježilo rast poslovanja u prvih šest mjeseci 2021. u odnosu na pandemijsku 2020. godinu. Najveći rast zabilježen je u sektorima metalne, elektro i automobilske industrije. Također, 42 posto ovih društava je zabilježilo rast izvoza.

Inače, broj gospodarskih društava koja su ispunjavala kriterije za dodjelu sredstava bio je 241.

S ciljem očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta, te jačanja konkurentnosti, razvoja i održivosti investicija Vlada je utvrdila da preporuke iz ovog izvještaja treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške privredi Federacije BiH. To se odnosi na preporuke o subvencijama, poticajima za investicije i nova zapošljavanja, te povoljnim kreditnim linijama i podršci sajamskim manifestacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close