ZHŽ

Štrajk u školama: Oporba tvrdi da novca ima

Dopunu dnevnog reda sa spomenutom točkom zatražile su sve oporbene stranke u županijskoj skupštini -  HDZ 1990, HRS, HSP i HSP AS.
Gospodarstvo / Novac | 13. 12. 2021. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici oporbenih stranaka u Skupštini ŽZH-a su prije početka današnje sjednice održali konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoj zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti točka o stanju u školstvu u toj županiji s posebnim naglaskom na štrajk u srednjim školama.

Dopunu dnevnog reda sa spomenutom točkom zatražile su sve oporbene stranke u županijskoj skupštini -  HDZ 1990, HRS, HSP i HSP AS.

''Želimo uvrstiti u raspravu temu štrajka u srednjim školama na području ŽZH-a, a vidimo da su štrajk najavili i u osnovnim školama. Mi oporbeni zastupnici smo ovdje ujedinjeni prvenstveno kao ljudi, roditelji. Ovdje nema politizacije i prikupljanja političkih bodova, a i roditelji su podržali ovu inicijativu. Vlada ŽZH-a ne želi sjesti sa sindikatima i to je problem. Nije važno hoće li se dogovoriti, važno je da sjednu i razgovaraju'', kazao je Dobroslav Bukmir (HDZ-a 1990).

Zvonko Jurišić (HSP BiH) naglasio je kako je oporba zajednički zatražila posebnu točku dnevnog reda koja se odnosi na stanje u školstvu s naglaskom na štrajk u srednjim školama.

Video: Oporba u Skupštini ŽZH-a podržala štrajk sindikata srednjih škola

''Problema ima u osnovnim školama jednako kao i u srednjim školama. Ministrica je održala sastanak s predstavnicima sindikata osnovnih škola, a trebalo je prvo održati sastanak s predstavnicima sindikata srednjih škola. Naravno, potreban je i taj sastanak vezano za osnovne škole, ali trenutno je prioritet sindikat srednjih škola'', kazao je Jurišić.

Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević) ustvrdila je kako njezina stranka podržava prosvjetne radnike u štrajku i potraživanju njihovih prava.

''Mi oporbeni zastupnici smo zatražili da ovo bude posebna točka dnevnog reda jer smatramo da je obrazovanje stup i ključ društva. Vidimo da se u ovih dvadeset dana, odnosno trinaest radnih dana nije sjelo za stol i ne razumijemo zašto je to tako. Mislimo da je to samo nezainteresiranost Vlade za obavljanje svog dijela posla'', kazala je.

Svoju podršku prosvjetnim radnicima dao je i Mirko Jelić (HRS) koji također smatra kako sindikati trebaju ustrajati u traženju svojih zahtjeva.

''Iznos kojeg sindikati traže je oko 70.000 maraka na mjesečnoj, a oko 800.000 maraka na godišnjoj razini. Mislim da se taj novac iz proračuna može osigurati kako bi se zadovoljili zahtjevi sindikata'', kazao je Jelić.

Nakon štrajka u srednjim školama, Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj također je najavio opći štrajk koji će započeti 7. siječnja 2022. godine u 8 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close