7. siječnja 2022. godine u 8:00 sati

Opći štrajk prosvjetara: I osnovne škole prestaju s radom u županiji Zapadnohercegovačkoj

Na izvanrednoj Skupštini Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, održanoj 10. prosinca, donesena je Odluka o stupanju u opći štrajk.
Gospodarstvo / Posao | 12. 12. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj Skupštini Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, održanoj 10. prosinca, donesena je Odluka o stupanju u opći štrajk.

Opći štrajk započet će 7. siječnja 2022. godine u 8:00 sati.

''Razlog za štrajk je nepostizanje dogovora o povećanju plaća u dosadašnjim razgovorima, zbog nepostojanja sredstava za povećanje plaća. Ranije nagomilana dugovanja Županije, su umanjena nedavnom uplatom duga u iznosu 15.125.741,60 KM. Odnekud su se sredstva pojavila'', navode sindikat i u priopćenju.

Dodaju kako zaposlenici u školama nisu taj dug napravili svojim radom i svojom voljom, nego su cijelo vrijeme bili ekonomski zarobljenici, zbog pogrešnih odluka odgovornih, koje su dovele do takvih dugovanja u ranijim periodima.

''Plaće u prosvjeti su zaostajale godinama u odnosu na ostale dijelove u BiH. Jedna od najrazvijenijih županija u Federaciji BiH ima jednu od najnižih plaća u prosvjeti. Maćehinski odnos resornog ministarstva svojim potezima izazvao je, pored našega i opći štrajk u srednjim školama. Zaboravljali su nas mjesecima da postojimo, zaboravljali su na naše zahtjeve i potrebe, igrali su se našim strpljenjem. Ignorirali su naše štrajkove upozorenja, zaboravljali na dogovorene sastanke… U ovakvo stanje su nas doveli ''naši'' najbliži'', dodaju.

Ističu kako njima ''štrajk nije cilj, nego je jedino preostalo sredstvo, koje moramo koristiti, da bi se vratilo dostojanstvo stupu društva''.

''Mi ne možemo drugačije iskazati naše nezadovoljstvo i naše zahtjeve. Prekid rada, općim štrajkom, je jedina opcija. Želimo raditi, ali želimo i dostojanstvenije živjeti od svoga rada. Očekujemo razumijevanje roditelja i učenika, očekujemo razumijevanje javnosti. Sve je o položaju prosvjetara već je ranije navedeno u medijskim izjavama kolega iz srednjih škola i nas'', navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Očekuju razgovor s Vladom te konačan dogovor o povećanju plaća prije početka štrajka. Očekuju i bolju novu proračunsku godinu. Očekuju vraćanje dostojanstva zaposlenima u obrazovanju u ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close