Marka po marka

Srpska se hvali: Najviša plaća od kad se ''mjeri''

Prosječna listopadska plaća je u odnosu na rujansku veća za jednu KM.
Gospodarstvo / Novac | 23. 11. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna listopadska plaća u Republici Srpskoj nakon oporezivanja iznosila je 1.027 KM i predstavlja nominalno najveću prosječnu plaću otkad se mjeri na mjesečnoj razini u Srpskoj, izjavio je danas vršitelj dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović.

Rekao je kako je prosječna plaća u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno veća za 6,5 posto, a realno, kada se uzme efekt inflacije, za oko 2,4 posto.

Prosječna listopadska plaća je u odnosu na rujansku veća za jednu KM.

Najveća prosječna plaća u listopadu nakon oporezivanja bila je u financijskom i sektoru osiguranja i iznosila je 1.562 KM, a najniža plaća je isplaćena u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu u visini od 739 KM.

Prosječna listopadska bruto plaća bila je 1.568 KM.

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu su u odnosu na rujan u prosjeku veće za 2,3 posto, dok su u odnosu na isti mjesec lani prosječno veće za četiri posto.

Najveći godišnji rast cijena od 14,3 posto u listopadu ove godine zabilježen je u odjeljku prijevoz zbog većih cijena u grupi goriva i maziva za osobna vozila, dok je najveći pad cijena na godišnjoj razini u listopadu ove godine zabilježen u odjeljku odjeća i obuća od 8,7 posto uslijed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tijekom godine.

Milunović je naveo da cijene u Republici Srpskoj i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta i da je, kada se usporedi godišnja inflacija u septembru sa zemljama zapadnog Balkana, Srpska u tom razdoblju imala godišnju inflaciju od 2,6 posto, dok je u zemljama sa kojima se graniči stopa inflacije bila veća, prenijela je Srna.

"To je nešto što se dešava u cijeloj Europi, pa ni naša regija ne može biti izolirana od ovog kretanja", istaknuo je Milunović i dodao da u Srpskoj, na godišnjoj razini, plaće rastu brže od cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close