13%

Novalić: Federalni porez na nasljedstvo i poklon se neće plaćati ni u kojem slučaju

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a premijer je naveo da ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobiva na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti porez
Vijesti / Politika | 18. 11. 2021. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić oglasio se sinoć na svom službenom Facebook profilu, gdje je pojasnio kako će novim zakonom biti regulirano pitanje plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

Istaknuo je Novalić kako je ovo pitanje regulirano kantonalnim zakonima te kako Prijedlog federalnog zakona predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

"Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo prema zakonu kantona, a čak i ako postoji porezno oslobađanje po propisu kantona, porez se neće plaćati po zakonu Federacije BiH. Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i porezna oslobađanja", kazao je Novalić.

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a premijer je naveo da ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobiva na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni ni federalni porez.

"Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili u nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez. Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominje u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne treba plaćati federalni porez", zaključio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close