Paće

Sindikat BHRT-a - Hitno rješavati problem financiranja Javnog RTV servisa BiH

''Radnici ove kuće još nisu dobili nijednu od dvije zarađene plaće, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane''
Gospodarstvo / Novac | 05. 04. 2022. u 18:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u još jednom poziva sve nadležne i odgovorne institucije da se hitno posvete rješavanju problema financiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

''Radnici ove kuće još nisu dobili nijednu od dvije zarađene plaće, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti'', navode iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Iako su, kako dodaju, Rezoluciju o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uvjeti za deblokadu računa BHRT-a od Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade.

''Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plaće radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se dogodi deblokada računa, neće biti novca za naše plaće, jer je on zaplijenjen'', dodaju iz Sindikata.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u nastavlja intenzivno raditi na iznalaženju kako trenutnog, tako i trajnog rješenja koje bi radnicima BHRT-a omogućio neometan rad i isplatu zarađenih plaća.

''Tražimo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da se hitno angažiraju na rješavanju ovog problema, a sudove i tužiteljstva da hitno ispitaju kaznenu odgovornost pojedinaca koji svjesno krše Zakon o javnom RTV sustavu i ne ispunjavaju svoje obveze. Podsjećamo još jednom da Radiotelevizija Republike Srpske od 2017. godine krši pomenuti zakon i ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta. Taj iznos je danas veći od 63 milijuna konvertibilnih maraka'', priopćeno je iz Samostalni sindikat radnika u BHRT-u.

Kopirati
Drag cursor here to close