Slabljenje inflatornih pritiska

SBBiH očekuje da će godišnja inflacija značajno usporiti do kraja godine

U Središnjoj banci očekuju nastavak slabljenja inflatornih pritiska i u prvom kvartalu 2024. godine.
Gospodarstvo / Novac | 15. 12. 2023. u 15:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Središnjoj banci BiH (SBBiH) očekuju da će godišnja inflacija značajno usporiti do kraja godine, te nastavak slabljenja inflatornih pritiska i u prvom kvartalu 2024. godine.

''Nešto niža trenutno procijenjena stopa ukupne inflacije za 2023. godinu (6,1 posto), u odnosu na objavljene sa jesenjim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija (6,3 posto), u znatnoj mjeri je posljedica nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja inflacije u odnosu na prethodne mjesece'', ističu iz SBBiH.

Ukupna inflacija 2,1 posto

Prema procjenama SBBiH, ukupna inflacija bi mogla iznositi 2,1 posto, a temeljna inflacija 4,6 posto u posljednjem kvartalu ove godine. Preliminarna procjena ukupne inflacije za prvi kvartal 2024. godine iznosi dva posto, a temeljne inflacije 4,4 posto.

Iz SBBiH navode da se očekivanja u pogledu ekonomske aktivnosti nisu značajno promijenila od septembarskog kruga brzih procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast realnog BDP-a

''Godišnja stopa rasta realnog BDP-a za treći kvartal korigirana je naviše za 0,6 procentnih poena na 1,5 posto, djelimično zbog korekcije službenih povijesnih podataka. Naša preliminarna procjena jačine ekonomske aktivnosti u posljednjem kvartalu iznosi 1,4 posto na godišnjoj razini'', napominju iz SBBiH.

Prema srednjoročnoj projekciji makroekonomskog modela u BiH iz studenog, kako su dodali, očekivani rast realnog BDP-a u 2023. godini iznosi 1,6 posto, što je veoma usklađeno sa sadašnjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close