Dubrovnik

Ekonomski forum - ''Tehnološke inovacije u proizvodnji energije mogle bi umanjiti inflaciju''

''Centralna banka BiH je, u okviru zakonskih ovlaštenja, a prateći svjetske trendove društvene odgovornosti, otpočela s procesom investiranja dijela portfolija svojih deviznih rezervi i u zelene obveznice'' – istaknuo je panelista Senad Softić,
Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2023. u 11:43 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 7. prosinca 2023. u Dubrovniku je nastavljen drugi dan XX Međunarodnog ekonomskog foruma ''Korporativno upravljanje – ESG koncept održivog razvoja'' u organizaciji konzultantske kuće Revicon.

Drugog dana razgovaralo se o održivom financiranju kao središtu financijskog sustava. Panelisti su govorili o instrumentima za ozelenjavanje financijskog sustava, razvoju ESG-a u financijskim institucijama, ulozi financijskih direktora u ESG-u, uvođenju ESG rejtinga, uvođenju Impact financing kreditnih linija, te ESG-u i održivom financijskom poslovanju na tržištu kapitala.

Klimatske promjene i okolišni rizici sve bitniji za banke

Generalni direktor Revicona Marin Ivanišević bio je moderator ove panel diskusije pod nazivom ''Održivo financiranje u središtu financijskog sustava'', a njegovi sugovornici bili su Senad Softić, Jasmin Mahmuzić, Marko Čižmek, Silvije Orsag i Ademir Osmanović.

Rizici povezani s klimatskim promjenama i okolišni rizici postaju sve relevantniji za banke i njihovo poslovno okruženje, mišljenja je jedan od panelista Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH. On je govorio o razvoju ESG-a u financijskim institucijama.

''Rastući značaj tzv. 'zelenog' financiranja i evidentni trendovi u pogledu klimatske i ekološke održivosti reflekiraju se na bankarsku industriju, kao i supervizorsku procjenu sustava upravljanja rizicima i integrisanja klimatskih i ekoloških rizika u postojeći okvir za upravljanje rizicima'', rekao je Mahmuzić.

Objasnio je i da je BiH kao potpisnica međunarodnih sporazuma preuzela obveze poduzimanja neophodnih aktivnosti na smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena s jasno preciziranim rokovima za implementaciju.

''Financijski sektor ima ključnu ulogu u tranziciji, odnosno prelasku na model održive ekonomije'', kazao je direktor Agencije za bankarstvo FBiH

Ova Agencija je u veljači 2022. godine provela analizu trenutnog stanja u bankarskom sektoru s aspekta klimatskih i okolišnih rizika putem Upitnika o klimatskim i okolišnim rizicima u FBiH.

Analiza je pokazala da su banke u FBiH svjesne postojanja navedenih rizika, ali da je napredak u ovom segmentu još uvijek na niskom nivou.

Foto: PR / Ekonomski forum u Dubrovniku

''Banke procjenjuju da utjecaj rizika povezanih s klimom i okolišem na poslovanje neće biti značajan u kratkom roku. Najznačajniji napredak postignut je u segmentu 'zelenih' proizvoda'', izjavio je Mahmuzić.

Centralna banka BiH investira u zelene obveznice

Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine na panelu u Dubrovniku kaže da je Centralna banka BiH otpočela s procesom investiranja dijela portfolija svojih deviznih rezervi i u zelene obveznice.

''Klimatske promjene i njihov utjecaj na globalnu ekonomiju podigle su svijest i centralnih banaka o značaju koji ove promjene imaju na financijsku stabilnost, superviziju, monetarnu politiku i upravljanje javnom imovinom. U skladu s ovim, pitanje ESG se našlo među glavnim izazovima s kojima se centralne banke suočavaju prilikom investiranja deviznih rezervi u 2022. godini. Centralna banka BiH je, u okviru zakonskih ovlaštenja, a prateći svjetske trendove društvene odgovornosti, otpočela s procesom investiranja dijela portfolija svojih deviznih rezervi i u zelene obveznice'' – istaknuo je Softić, koji dodaje da je ''potrebno veoma odlučno djelovati i pokrenuti reforme neophodne za učinkovito i brzo prilagođavanje ovim promjenama''.

''Samo od nas ovisi koliko ćemo se uspješno boriti i prilagoditi novonastolim uvjetima i uspjeti situaciju okrenuti u našu korist. U finalu, tehnološke inovacije u proizvodnji energije mogle bi umanjiti inflaciju, a širenje ponude 'zelenih financijskih proizvoda' i uvođenje 'zelenog poslovanja' su ključni koraci'', zaključio je guverner Centralne banke BiH.

Foto: PR / Senad Softić

O ESG-u i održivom financijskom poslovanju na tržištu kapitala tijekom panela govorio je Ademir Osmanović, direktor Raiffeisen INVEST-a.

On kaže da uključivanje ESG principa u proces investiranja predstavlja preokret s korištenja tradicionalnih financijskih pokazatelja na kojima se baziraju investicijske odluke.

Kompanije s jakim ESG strategijama posmatraju se kao tržišni lideri

''Investitori sada pristupaju holistički i razmatraju ne samo financijske performanse već i okolišne, društvene i upravljačke aspekte kompanija, što doprinosi unaprijeđenom razumijevanju rizika i povrata na ulaganja.

Aktivna uključenost od strane investitora i stavljanje u fokus ESG faktora dovodi do dodatnog angažmana, novih inicijativa i veće uključenosti prilikom donošenja odluka, a navedeno utječe na to da se poslovne odluke donose s ciljem osiguranja održivosti'', istaknuo je Osmanović.

Pojašnjava i da su rizici povezani s ESG konceptom prepoznati kao ključni za mogućnost kompanije da pretrpi vanjske šokove i tržišnu nesigurnost, dok s druge strane investitori odgovarajuće upravljanje ESG rizicima vide kao prednost u osiguranju neograničenosti vijeka poslovanja.

''Kompanije s jakim ESG strategijama se sve češće posmatraju kao tržišni lideri, te se izdvajaju i privlače savjesne klijente unapređujući vrijednost brenda. ESG ocjene i indeksi dobivaju na značaju kao mjerila za održivost, a kompanije nastoje poboljšati svoje ESG rezultate kako bi privukle ulaganja'', rečeno je na kraju drugog dana XX Međunarodnog ekonomskog foruma ''Korporativno upravljanje - ESG koncept održivog razvoja''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close