Nova poskupljenja

''Ne mogu kruh i mlijeko biti jeftiniji u Italiji nego u RS-u''

Skuplji pekarski proizvodi nakon povećanja minimalca u RS, najavljena nova poskupljenja
Gospodarstvo / Novac | 18. 02. 2024. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od negativnih posljedica povećanja minimalne plaće u Republici Srpskoj na 900 maraka je poskupljenje pekarskih proizvoda. Poslodavci najavljuju nova poskupljenja robe, zanatskih usluga i komunalija. Premijer Republike Srpske odgovara da su poskupljenja neopravdana i hoće li biti brutalno kontrolirani.

Pekari u Republici Srpskoj digli su cijene za 10 posto. Pita i jogurt od pet maraka nisu više doručak za svačiji džep. Premijer Republike Srpske ogorčen je na poslodavce što rast cijena pravdaju rastom minimalca. Ne može se dogoditii, kaže premijer, da su mlijeko i kruh jeftiniji u Italiji nego u Republici Srpskoj u kojoj su manje plaće. Podsjeća da Vlada pomaže poslodavce s 420 milijuna maraka godišnje. Zbog toga je naredio Inspektoratu - brutalne kontrole.

Koristi se situacija?

"Imam osjećaj da pojedinci koriste situaciju i enormno se bogate i tome ćemo stati u kraj. Podizanje minimalca je u pravcu suzbijanja sive zone, plavih, crvenih i bijelih kuverti. Ti su najveći glas podigli i ti se najviše bune", ističe premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Poslodavci odgovaraju da nisu kriminalci da im se prijeti brutalnim kontrolama. U završnim računima se, kažu, vidi ostvaruju li ekstra dobit. Ističu da je neminovan rast roba za 10 posto, komunalija 30 posto i zanatskih usluga do 50 posto.

Video: RS: Poslodavci najavljuju nova poskupljenja robe, zanatskih usluga i komunalija

"Priča o nerealnom bogaćenju nema smisla, jer se u završnim računima plaća porez na dobit. Premijer treba da se bavi borbom protiv sive ekonomije i neplaćanjem poreza, a ne svađajući se s poslodavcima. U ovom slučaju svađa trgovce s građanima", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Neopravdano

Građani smatraju da su poskupljenja neopravdana i da se traže izgovori za novi rast cijena.

"Dok god imamo slobodno formiranje cijena, smatramo da je nebo granica koliko može da raste i koliko će u krizi itekako dobro profitirati", smatra Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don".

Ekonomski analitičari smatraju da je djelomično poskupljenje opravdano, jer s rastom ulazne cijene proizvoda, u kojoj je i cijena rada, raste i izlazna cijena roba i usluga. To ne znači da nema lova u mutnom.

"Otvaranje prostora za špekulacije, manipulacije od strane pojedinaca, proizvođača koji na talasu promjena koristeći nepažnju institucija i kupaca povećavaju znatno više svoje cijene i prave ekstra profit", navodi ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Lažne cijene, nepoštivanje marži

Tržišni inspektori su zbog prekoračenja marži i drugih nepravilnosti u marketima na osnovne namirnice izdali prekršajnih naloga u iznosu od 150.000 maraka.

"Neisticanje cijena, lažne cijene, nepridržavanje cijena, istaknu jednu, a kucaju drugu cijenu, deklaracije, nepoštovanje marži. Novčane kazne nisu ni male. Za privredna društva 10.000 i 5.000 za odgovornu osobu, a za manje radnje poduzetničke 6.000 KM", ističe Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor u Inspektoratu RS.

Iz Inspektorata Republike Srpske su najavili uskoro novu uredbu o ograničenju marži, koja će za razliku od dosadašnje obuhvatiti veći asortiman proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close