Mostarski džepovi

Regres i Grad Mostar: Razlika od 17 KM

Kako su nam rekli uposlenici, na platnim listama zaposlenih ''opet je predmetna razlika regresa svjesno pogrešno prikazana kao razlika plaće''.
Gospodarstvo / Novac | 16. 01. 2023. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici Grada Mostar su nakon pola godine zahtjeva u siječnju 2023. godine uz plaću za prosinac 2022. godine dobili razliku regresa u visini od 17 KM.

Radi se o isplati razlike regresa u visini od 50 posto prosječne plaće isplaćene prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.

Tako je Sindikat vatrogasaca Grada Mostara još u srpnju prošle godine tražio isplatu regresa u visini od 50 posto od prosje4čne plaće navodeći kako je zakonom propisano da državni službenik i namještenik koji tijekom kalendarske godine ostvari pravo na godišnji odmor ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u spomenutoj visini.

Naime, tada je državnim službenicima i namještenici9ma isplaćen regres za 2022. godinu u visini 531 KM što nije predstavljalo zakonski iznos.

Tada je, naime, prosječna plaća iznosila 1096 KM.

Kako su nam rekli uposlenici, na platnim listama zaposlenih ''opet je predmetna razlika regresa svjesno pogrešno prikazana kao razlika plaće''.

''Ne znamo zašto i kako ali znamo da je zakonski iznos regresa u visini od 50% prosječne plaće isplaćene prema posljednjem objavljenom statističkom podatku neoporeziv. Nakon uvida u platne liste pitanje je da li odgovorni svjesno i sa namjerom oštećuje proračun Grada Mostara i zašto razliku regresa u listama svojih zaposlenika ne prikazuju kao razliku regresa koja je neoporeziva već kao razliku plaće'', kažu nam uposlenici.

Napominju kako Odjel za financije i nekretnine do danas nije vratio svojim zaposlenicima pogrešno obračunati i bez zakonskog osnova uzeti iznos uvećane članarine za članove dvije sindikalne organizacije koje u ovom momentu djeluju u Gradu Mostaru.

''Iako su pogrešno oduzeta novčana sredstva u studenom i prosincu prošle godine vraćena na račun Grada Mostara oštećeni zaposleni ih još nisu vidjeli i u ovom momentu ne znaju ni kada će ih i hoće li ih ikada vidjeti'', navode uposlenici Grada i dodaju kako već godinama ne primaju Božićnice i da se prvi put nakon 20 godina u travnju 2022. godine uskladila plaća u skladu sa zakonskim odredbama.

Podsjećamo, uposlenici su tužili Grad zbog nezakonito obračunatih i isplaćenih plaća što je Grad koštalo dodatnih pet milijuna KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close