Vremeplov  

Mostar: Deset godina od eksplozije koja miruje u dvorištu

Zanimljivo je u cijeloj priči kako se pokazalo da kamere ''vrte svoj film''.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 01. 2023. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva Mostar Mirko Miličević izjavio je za agenciju Anadolija da je u tijeku široka istraga o postavljanju eksplozivne naprave kojim je rano jutros uništen spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijećnice u centru Mostara'', objavljeno je 14. siječnja 2013. godine.

Naime, tadašnji glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ potvrdio je da je eksplozija prijavljena u 2:06 sati, te da je u tijeku očevid i vršenje istražnih radnji oko ovog događaja.

''Za sada nemamo počinitelja''

Tog 14. siječnja prije 10 godina, dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva Mostar Mirko Miličević izjavio je za agenciju Anadolija da je u tijeku široka istraga o postavljanju eksplozivne naprave kojim je rano jutros uništen spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijećnice u centru Mostara.

Tužitelj Miličević vodio je očevid na mjestu događaja.

''Bili smo na mjestu događaja gdje smo zatekli razlomljen spomenik pripadnicima Armije BiH. U podnožju spomenika vidljiv je crni trag koji upućuje na postavljanje i aktiviranje nepoznate eksplozivne naprave. Taj spomenik je u razlomljen i praktično uništen. Za sada nemamo počinitelja. Policija je dobila zadatke i operativno radi na terenu. Vrše se određene provjere. Također, vrši se skidanje snimaka video-nadzora sa objekata u blizini. Izvršit ćemo pregled tog video materijala i očekujemo da ćemo imati više saznanja'', izjavio je Miličević.

Govoreći o vrsti naprave koja je upotrijebljena u napadu, Miličević je kazao da je mogao biti korišten i ''najobičniji eksploziv'', ali još uvijek ne može govoriti o konkretnoj vrsti naprave.

''To može uraditi svaki iole sposoban čovjek'', kazao je Miličević.

On je potvrdio da će ovaj događaj biti kvalificiran kao izazivanje opće opasnosti, a ne terorizam.

Veo tajne

''Ukoliko se dođe do dokaza da je u pitanje terorizam, prepustit ćemo slučaj kolegama iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)'', istakao je Miličević u tekstu iz 2013. godine.

Podsjećamo, postavljanje spomenika, kao i njegovo uništenje, obavijeno je velom tajne. Spomenik je doslovno postavljen preko noći i nije poznato tko ga je postavio.

Tadašnja načelnica Odjela za urbanizam i građenje Marina Deronjić tada je kazala kako je Odjel na zahtjev Udruženje porodica šehida i poginulih boraca za postavljenjem spomenika poginulim pripadnicima Armije BiH dao negativno rješenje.

Šef Službe za građevinske propise Zdravko Čuljak je kazao tada kako je Odjel prvi put dao negativno rješenje iz razloga što je spomenik postavljen prije samog razmatranja zahtijeva, odnosno iz razloga što je javna površina uzurpirana ilegalno.

Nakon što je spomenik postavljen ilegalno, gradonačelnik Ljubo Bešlić dao je nalog inspekciji da utvrdi činjenično stanje te da postupi sukladno istom, no gradska inspekcija tvrdi kako oni nisu nadležni rješavati "spomeničku krizu". Šef gradske službe Hilmo Đidelija tvrdio je kako inspekcija nije tu da rješava političke igre u Mostaru. ''Bošnjacima smeta hrvatski spomenik, Hrvatima bošnjački i sad se sve lomi preko inspekcije. Ja sam u startu kazao da inspekciju ne treba uvlačiti u sve ovo, da su to politička pitanja'', kazao je tada Đidelija. Istaknuo je kako je na Bešelićev zahtjev da se ukloni ilegalno postavljeni spomenik Armije BiH na teren izlazila građevinska inspekcija koja se izjasnila nenadležnom.

Spomenička kriza i 'prazne' snimke

Spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije BiH ispred zgrade Gradske vijećnice postavljen je u travnju 2012. godine bez odobrenja gradskih vlasti i dugo je bio predmet polemike, ali je ostao još jedna nerazriješena mostarska priča jer se ne zna tko ga je postavio niti tko je odgovoran za eksploziju.

Inače, na parteru Vijećnice najprije je 2012. godine postavljen spomenik hrvatskim braniteljima, zbog čega su tadašnji bošnjački vijećnici bojkotirali ceremoniju otvorenja Gradske vijećnice, a nakon čega je tu postavljen "ljiljan".

Cijeli slučaj koji je tada bio poznat kao "spomenička kriza" rezultirao je neodržavanjem sjednica Gradskog vijeća Mostar u Vijećnici.

Zanimljivo je u cijeloj priči kako se pokazalo da kamere ''vrte svoj film''.

Kopirati
Drag cursor here to close