Tvrdi Bošnjak

ZZO HNŽ-a: Nastavi li se negativni trend, očekuje se pad prihoda do 10 milijuna maraka

Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen je porast izdanih recepata
Gospodarstvo / Novac | 30. 07. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a (ZZO) u četvrtak je održalo 25. redovitu sjednicu i usvojilo izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Strateški plan Zavoda za razdoblje 2021.-2024. godine, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana i Izvješće o potrošnji lijekova.

Osim toga, usvojili su Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o provedenim postupcima javnih nabava, Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala i Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Nagrađivanje jedino u HNŽ-u

Rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju, Andrej Čović, prezentirao je način izrade Strateškog plana Zavoda za razdoblje 2021. – 2024. godina kazavši kako je Zavod druga institucija u BiH koja je za izradu i provedbu Strateškog plana primijenila najsuvremeniji alat, a to je BSC matrica.

''Ovim Strateškim planom definirana su dva strateška izazova i to: Primijenjena funkcionalna integrirana zdravstvena zaštita i E – Zavod. Kada dosegnemo strateške ciljeve koje smo postavili ovim Strateškim planom tada ćemo odgovoriti i navedenim strateškim izazovima koji će izravno utjecati na zadovoljstvo naših osiguranika što je trajni cilj i težnja ovoga Zavoda. Osvrnut ću se i na naše prilike, a to je mogućnost pristupa EU fondovima i mogućnost pristupa sredstvima Svjetske banke s kojom Zavod surađuje već skoro tri godine. Svjetska banka je prihvatila naša tri projekta i to DRG, Razvoj kontrolinga u zdravstvenim ustanovama i Razvoj primarne zdravstvene zaštite, odnosno nagradno plaćanje za obiteljske liječnike koje se provodi samo u našoj županiji, gdje bi se upravo primjer našega Zavoda koristio za razvoj primarne zdravstvene zaštite i nagradnog plaćanja u drugim županijama. Posljednjom sistematizacijom  uspostavili smo Službu za projekte i razvoj čiji će primarni posao biti upravo ovo o čemu sam vam govorio'', kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Član Upravnog vijeća, dr. Mehmed Haznadar, izrazio je zadovoljstvo kvalitetom i načinom na koji je Strateški plan Zavoda koncipiran nakon čega je isti jednoglasno i usvojen.

Porast potrošnje lijekova

U Izvješću o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 45,4% , kao i porast refundiranih financijskih sredstava po istima od 43,2% (292.532 KM) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Na prvom mjestu po broju doznaka nalazi se dijagnoza Z20 – Izloženost ili kontakt sa zaraznim bolestima što je izravna posljedica pojave koronavirusa (navedena dijagnoza čini 11,5% ukupnog broja doznaka i 7,3% ukupnog iznosa refundiranih financijskih sredstava).

Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen je porast izdanih recepata od 7,5% uz porast financijske potrošnje za 7,2% odnosno 450.743 KM.

Pojava epidemije uzrokovane virusom COVID 19 nije dovela do povećanja potrošnje lijekova preko Pozitivne liste što je vidljivo iz potrošnje antibiotika koja je smanjena za 23% odnosno 88.442 KM.

Preko pola milijuna KM za liječenje izvan HNŽ-a

U prvom polugodištu 2020. godini Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za potrebe liječenja osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije utrošio je 566.724 KM što je smanjenje troškova za 246.241 KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na ovakav rezultat, tvrde, značajno je utjecala i pandemija bolesti uzrokovana koronavirusom.

U analiziranim podacima i dalje je prisutan određeni broj osiguranika kojima se operativno liječenje i dijagnostika ne može realizirati u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije. Ovo se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina i oboljenja kod djece.

Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala u prvom polugodištu 2020. godine ukazuje na pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 5,1%, pad broja korisnika za 9,4% i pad utrošenih financijskih sredstava za 6,6% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Kako je kazao direktor Bošnjak pad potrošnje ortopedskih i drugih pomagala za prvih šest mjeseci 2020. godine posljedica je, prije svega, pojave korona virusa budući je u ožujku, travnju  i svibnju mjesecu uvelike bila otežana dostupnost zdravstvenih usluga osiguranicima Zavoda, a samim tim i realizacija ortopedskih i drugih pomagala. 

Pad prihoda

''U pojedinim razdobljima prve polovine 2020. godine potpuno je obustavljen program operacija u bolnicama što je također utjecalo na smanjenje potrošnje ortopedskih i drugih pomagala. Najbolji primjer za to su totalne proteze kuka kojih je ugrađeno 42% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine'', kazao je direktor Bošnjak.

Također, na održanoj sjednici članovi Vijeća razmatrali su i usvojili i Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja 2020 godine. Usvojeno Izvješće pokazuje kako je u prvom polugodištu 2020. godine Zavod ostvario prihode od 68.985.876 KM što je za 3,47% niže od planskog prosjeka.

Manjak prihoda, navode, u odnosu na planirana sredstva za prvih šest mjeseci 2020. godine iznosi 5.139.124 KM. Niže izvršenje na rashodovnoj strani u odnosu na plan prvog polugodišta iznosi 3.173.368 KM. Kada se usporede ostvareni prihodi i realizirani rashodi Zavoda vidljivo je kako je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ ostvario negativan financijski rezultat od 1.965.756 KM.

''Moram istaći kako je prihodovna strana Financijskog plana od pojave koronavirusa, odnosno od stupanja na snagu mjera Kriznog stožera civilne zaštite vrlo nestabilna čemu svjedoči konstantan pad prihoda od doprinosa. U prvom polugodištu Zavod je mjesečno prihodovao prosječno 766.191 KM ili cca. 7% manje od planiranog prosjeka za 2020. godinu. Zadrži li se ovakav negativan trend do kraja godine možemo očekivati pad prihoda od 9.500.000 do 10.000.000 KM. Ukoliko se navedeno ostvari to bi značilo da Zavod neće biti u mogućnosti ispuniti Financijski plan. Posebno nas brine, sad već evidentna činjenica, kako ćemo za iduću godinu morati planirati značajnije niži Financijski plan u odnosu na tekuću godinu, vrlo vjerojatno i 10.000.000 KM što nedvojbeno vodi u smjeru smanjenja sredstava prema korisnicima financijskog plana'', kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close