Sve se teže živi

Poskupljenja hrane i rast kamata na kredite građane dovode do očaja

Koliko je stanje alarmantno kada su u pitanju poskupljenja, najbolje pokazuje izračun da četveročlanoj obitelji u prosincu 2022. bilo potrebno čak iznad 700 KM više u odnosu na isti mjesec godinu ranije.
Gospodarstvo / Novac | 26. 03. 2023. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve lošiji životni standard građana BiH uslijed ekonomske krize, rasta cijena osnovnih životnih namirnica, ali i gotovo svih drugih proizvoda te rast kamata na kredite doveli su na rub očaja veliki broj bh. građana.

Koliko je stanje alarmantno kada su u pitanju poskupljenja, najbolje pokazuje izračun Saveza samostalnih sindikata BiH prema čijim je podacima četveročlanoj obitelji u prosincu 2022. bilo potrebno čak iznad 700 KM više u odnosu na isti mjesec godinu ranije.

Rast cijena

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2022. iznosila je 2991,44 KM, a isti mjesec godinu dana ranije četveročlanoj obitelji bilo je potrebno 2265,67 KM, što znači da je potrošačka košarica u godini dana poskupjela za 725,77 KM.

Kada je pak riječ o prosječnim plaćama, one nisu pratile rast životnih troškova. Kako je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna isplaćena plaća u studenome 2022. iznosila je 1161 KM, a isti mjesec godinu ranije 1022 KM, što znači da je rasla za 139 KM, a to nije ni blizu dovoljno da pokrije rast troškova četveročlane obitelji u BiH.

Nažalost, rast cijena nastavljen je i u ovoj godini, pa su tako građane već 1. siječnja na policama trgovačkih centara dočekale nove cijena jaja, dječje hrane, toaletnog papira, voća i povrća... U Federaciji BiH potrošačke cijene u veljači ove godine u prosjeku su porasle za 0,1% u odnosu na prethodni mjesec.

Osobna potrošnja

Promatrano po odjeljcima klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića i zdravstva za po 1%, ostalih dobara i usluga za 0,9%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,8%, alkoholnih pića i duhana te rekreacije i kulture za po 0,5% te restorana i hotela za 0,3%.

Cijene su pale u odjeljcima prijevoza za 1,6%, odjeće i obuće za 1,4% te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 1,2%. U ostalim odjeljcima, u prosjeku, cijene se nisu mijenjale, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U veljači 2023. u odnosu na veljaču 2022. cijene su porasle za 13% (godišnja inflacija).

Istina, inflacija se usporila u odnosu na prošlu godinu, ali, nažalost, to ne pomaže mnogo građanima koji svojim prihodima ne mogu pokriti ni osnovne potrebe. Osobito je teško onima koji imaju kredite. Uz rast troškova života, njima su značajno porasle i rate kredita koje sve teže mogu otplaćivati.

Zaduživanje građana

Agresivno podizanje kamatnih stopa od Europske središnje banke na svojoj koži sve više osjećaju i građani BiH koji su podigli kredite s promjenjivim kamatnim stopama jer je nekima od njih rata kredita porasla toliko da, umjesto 12, sada godišnje moraju vratiti 14 nekadašnjih rata.

ESB je u posljednjih godinu dana nekoliko puta podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, a posljednji put u četvrtak. M. B. iz Banje Luke kaže kako je 2019. godine podigla stambeni kredit od 66.000 KM po promjenjivoj kamatnoj stopi, vezanoj uz euribor. Rata kredita, sve do rujna prošle godine, bila joj je 342 KM.

''Tada su me iz banke obavijestili da su zbog povećanja kamatnih stopa od ESB-a te usklađivanja s euriborom prinuđeni korigirati kamatne stope naviše pa samim time i iznos koji ubuduće moram mjesečno plaćati kao ratu kredita. Od tada plaćam 367 KM, međutim, nedavno sam ponovno obaviještena da je došlo do novih korekcija te da od ožujka moram plaćati čak 413 KM, što je za 70-ak KM više od onoga što sam u početku morala plaćati'', kaže ova Banjolučanka za Glas Srpske.

Sve lošiji životni standard građana BiH dovodi i do sve većeg zaduživanja, osobito u mikrokreditnim organizacijama čiji uvjeti za dizanje kredita nisu toliko striktni u odnosu na one u bankama. Pokazali su to podaci Centralne banke BiH, a prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, glavni razlog sve većeg zaduživanja građana je pogoršanje životnog standarda uslijed inflacije i visokih cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close