Kontrole na uvoz

Kako rusko blokiranje BiH dovodi do poskupljenja goriva

U odluci čije se usvajanje očekuje na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara predviđa se uvođenje markiranja goriva – načina kontrole kvaliteta, kakvo je u okruženju uvedeno samo u Srbiji.
Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2023. u 14:54 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višegodišnjeg ruskog blokiranja ulaska BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju, državno ministarstvo koje danas vodi SNSD-ov Staša Košarac spremilo je, na insistiranje Rusije, uvođenje kontrola na uvoz koje će rezultirati skupljim gorivom, po uzoru na Srbiju gdje su prethodno uvedene uz pomoć ''Gazproma'', otkriva Detektor.

U procesu dugom dva desetljeća u kojem je Rusija ostala jedina zemlja koja i dalje uvjetuje ulazak BiH u najveću svjetsku ekonomsku organizaciju, domaće institucije konačno će usvojiti posljednju odluku koja će zadovoljiti rusku stranu.

Markiranje goriva

U odluci čije se usvajanje očekuje na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara predviđa se uvođenje markiranja goriva – načina kontrole kvaliteta, kakvo je u okruženju uvedeno samo u Srbiji uz pomoć ruske naftne kompanije i o čemu će pravilnik donositi državni ministar iz proruske stranke, Detektor može potvrditi.

Bivši državni ministar prometa Mirko Šarović potvrdio je da je ruska strana tražila uvođenje kontrole kvaliteta goriva, dok je predstavnik ruske naftne kompanije u BiH ranije zagovarao uvođenje markiranja kao načina kontrole. Takav proces mogao bi dovesti do povećanja cijene goriva jer će od prodavača tražiti da plate markiranje, navodi se u primjedbama Gospodarske komore Federacije na nacrt odluke, u čemu u regiji iskustvo ima samo jedna država i mali broj kompanija.

''Markiranje, odnosno bojenje goriva, nema nikakvu svrhu'', kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije.

''Ne radi [ga] nitko u Europi, makar u ovom dijelu Europe kome mi stremimo i kome hoćemo pripasti, a dodavanje bilo čega u gorivo i te boje je samo dodatno onečišćavanje goriva jer je to strano tijelo u gorivu'', kaže on.

Srbija i markiranje

U Srbiji, koja je jedna od rijetkih zemalja koje rade markiranje, važnu ulogu u uvođenju procesa prije osam godina imala je ruska naftna kompanija.

Glavni tajnik Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović pojašnjava da postoji niz razloga zašto markiranje nije potrebno za kontrolu tržišta.

Države imaju mogućnost da, koristeći standardne sisteme inspekcijskog i carinskog nadzora najvećoj mjeri iskontroliraju naftno tržište bez ikakvog dodatnog uvođenja drugog sustava poput markiranja, objašnjava on.

''Samo je pitanje političke volje da se ti sustavi aktiviraju i razviju na takav nivo da mogu da sprovedu sve te kontrole'', dodaje Mićović.

Dosadašnje rusko blokiranje BiH pri ulasku u Svjetsku trgovinsku organizaciju koštalo je zemlju prilike da kroz ovo međunarodno tijelo osigura pristup slobodnim svjetskim trgovinskim tokovima, kojima bi ojačala ekonomske odnose sa desetinama zemalja.

Srbijanski model za otklanjanje ruske blokade

Dok postoji još nekoliko tačaka pregovora koje BiH nije riješila s Rusijom u ovom procesu, šef pregovaračkog tima za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i tajnik Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove BiH, Hamdo Tinjak, odluku o kontroli tečnih naftnih goriva ističe kao ključnu.

''Pošto oni ovdje naftu također izvoze, zatražili su da se propisi, koji su na snazi u Federaciji, izmijene, u smislu mogućnosti prikazivanja višeg standarda goriva na pumpama'', kaže Tinjak.

Prema njegovom pojašnjenju, Ruska Federacija je izmjenu ove odluke zahtijevala zbog toga što je ''mogla ponuditi veći standard kvalitete goriva'' od drugih, ali eksplicitno negira da su Rusi zahtijevali uvođenje markiranja u BiH.

Bivši ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove Mirko Šarović potvrdio je da je jedan od zahtjeva Rusije bio uvođenje kontrole goriva koje ulazi u BiH, u novu odluku koja bi zamijenila zastarjelu iz 2002. godine.

''Sad se ne mogu sjetiti jesmo li u odluci nazvali markiranje ili nešto drugo, ali u suštini kontrolu kvaliteta goriva koja ulaze u BiH, u skladu sa standardom koji smo mi propisali, koji je usklađen sa EU i drugo označavanje goriva visokog kvaliteta'', kaže Šarović.

On dodaje da je EU dala suglasnost na ovu odluku, čija je prva verzija pripremljena još u njegovom mandatu 2018. godine.

Ostatak teksta pročitajte na Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close