Novac u pogrešnim rukama

Grad Mostar ''greškom'' dao novac profiterima na popisu neprofitnih organizacija

Ostaje pitanje, što bi se dogodilo da sporni dokument nije došao u naše ruke i da nismo inzistirali na odgovoru i bi li se Grad sam ispravio ili bi odmahnuo rukom…
Gospodarstvo / Novac | 03. 02. 2022. u 10:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar obećao je da će ispraviti pogrešku načinjenu u dodjeli grant sredstava kada su u popis neprofitnih organizacija koje su dobili novac, slučajno ili namjerno, zalutala dva gospodarska subjekta.

Naime, na popisu neprofitnih organizacija koje, kako je navedeno u dokumentu kojeg je portal Bljesak.info imao na uvid, dobivaju novac iz proračuna Grada Mostara na osnovi Odluke Gradonačelnika od 1. siječnja do 30. rujna 2021. godine, našle su se tvrtke Jaffa d.o.o. i Marinada d.o.o. koje ni po čemu nisu neprofitne.

Procedura i ispravka

Nakon našeg upita o tome kako su ove firme na popisu neprofitnih organizacija, Grad je odgovorio kako su ''naknadnim provjerama u nadležnom Odjelu za financije i nekretnine utvrdili da je došlo do pogreške u samom knjiženju grant sredstava, koja će se propisanom procedurom i ispraviti''.

''Također je evidentno da je unutar dijela Proračuna Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, Službe za gospodarstvo točno upisani puni nazivi Društava „Marinada“ d.o.o  i Jaffa Komerc Malo Polje, iz čega je vidljivo da se ne radi o neprofitnim organizacijama, što potvrđuje naprijed navedenu pogrešku u dijelu Proračuna „Prihodi i primici Grada Mostara planirani u Proračunu Grada Mostara“''.

Grad kaže kako Proračunom za 2022. godinu u stavkama spomenutih tvrtki ''ne stoje raspoloživa sredstva već je upisana 0'', te napominju kako kriterije za dodjelu i ostalu proceduru provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministarstvo šuti

No, u tom ministarstvu, ni nakon tjedana čekanja, nismo uspjeli doći do odgovora zašto se netko kome je djelatnost ostvarivanje profita, što je po definiciji društvo d.o.o., zalutao među neprofitne organizacije.

S druge strane, Grad Mostar navodi kako su procedure grantova za poljoprivredu HNŽ, utvrđene na temelju, Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih od zamjene, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i Odluke Vlade HNŽ o usvajanju programa utroška dijela novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za svaku tekuću godinu za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s pozicije „Namjenska sredstva od naknada prikupljenih po osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta“.

''Grad Mostar i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ za grantove na području Grada Mostara potpisuju Ugovore o načinu sufinanciranja i uvjetima korištenja sredstava za realizaciju projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta. Predmet Ugovora je reguliranje namjenskog prijenosa sredstava za sufinanciranje izvođenja radova na Projektima uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, u svrhu uređenja poljoprivrednog zemljišta na području Grada Mostara po Programu utroška dijela novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ'', navedeno je iz Grada za Bljesak.info.

Sramotan iznos za oboljelu djecu

U raspodjeli sredstava Jaffa je dobila 15.000 KM, a Marinada 25.000 KM dok je na istom popisu udruga djece oboljele od raka dobila samo 300 KM za, kako se navodi ''svakodnevni rad udruženja''.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Inače, nedavno je objavljeno istraživanje Transparency Internationala u BiH u kojem se navodi kako je u BiH za dvije godine podijeljeno 121 milijuna KM neprofitnim organizacijama među kojima su brojni primjeri političkih zloupotreba i sukoba interesa. Tako se novac dodjeljuje bez ikakvih kriterija i javnog poziva a na čelima udruženja koja novac dobivaju su ili dužnosnici ili ljudi bliski strankama.

Srđan Traljić, iz Transparency Internationala, kaže za Bljesak.info kako se ovakva pogreška nije smjela dogoditi ali da ovakve stvari godinama prolaze ispod radara.

''U oblasti podjele grantova neprofitnim organizacijama postoje brojni korupcijski rizici jer se novac većinom dijeli netransparentno i bez jasno utvrđenih i mjerljivih kriterija a oni koji ga dobivaju u pravilu su politički povezani. O tome se malo pričalo u javnosti jer vlasti uglavnom kriju podatke o tome koga tko dobiva grantove i za koje projekte'', kaže Traljić.

800 kandidata primilo novac

Navodi kako su se zbog toga u Transparency Internationalu odlučili te podatke tražiti od institucija vlasti i javno objaviti kako bi i mediji i građani mogli kontrolirati kako se i kome dijele javna sredstva. 

''Na platformi nvo.transparentno.ba mi smo objavili podatke o gotovo 15.000 podijeljenih grantova. Pretragom smo identificirali preko 800 kandidata na prošlim izborima koji su bili u organima neprofitnih organizacije koje su primale sredstva kao i preko 40 funkcionera od kojih su neki bili i u sukobu interesa. Zbog toga je važno da ove informacije budu na vrijeme dostupne javnosti kako bi se na ovakve stvari moglo na vrijeme reagirati'', ističe Traljić za Bljesak.info.

U spomenutom dokumentu upitno je i to što su se i škole našle na popisu neprofitnih organizacija iako one u drugim proračunskim stavkama spadaju po obrazovne ustanove.

Ostaje pitanje, što bi se dogodilo da sporni dokument nije došao u naše ruke i da nismo inzistirali na odgovoru i bi li se Grad sam ispravio ili bi odmahnuo rukom na dodjelu sredstava nekome kome ne pripadaju.

*Tekst je nastao u suradnji s Transparency International u BiH

Kopirati
Drag cursor here to close