Borba za rijeke

Korak naprijed: Ukidaju se poticaji za mini hidroelektrane!

Sudionici sastanka upoznati su i s analizom koja, između ostalog, ukazuje da u ovoj godini nije izdana niti jedna energetska dozvola s federalne razine kako bi bila izgrađena mini hidroelektrana.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 11. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. siječnja 2021. godine neće se produžavati davanje poticaja za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjerit će se kao poticaji drugim obnovljivim izvorima energije.

Priopćeno je to iz Vlade Federacije BiH nakon što je premijer Federacije Fadil Novalić održao sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem.

Razgovaralo se o kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se što prije poduzeti, a sve na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka. 

Kako ej navedeno, dogovorena je izmjena i dopuna nekoliko pravilnika. U resoru okoliša i turizma u tijeku su izmjene Pravilnika o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolišnu dozvolu i to na način da će ovo federalno ministarstvo preuzeti izdavanje okolišnih dozvola za kapacitet preko 150 kW.

Radi se i na pravilniku o načinu formiranja i rada stručnih komisija za ocjenu studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole za pogone za proizvodnju hidroelektrične energije. Ovim izmjenama se definira osnivanje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja na okoliš prilikom izgradnje pogona za proizvodnju hidroelektrične energije.  U izradi izmjena spomenutih pravilnika učestvuju i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka.

Kad je u pitanju resor energije, rudarstva i industrije, između ostalog, od 1. januara 2021. godine neće se produžavati davanje poticaja za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjerit će se kao poticaji drugim obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u skladu s ranijim zaključkom Vlade FBiH krenulo u izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će precizirati način mjerenja dozvoljenog protoka u kojem mini hidroelektrana smije raditi.

''Cilj je da se ekološki prihvatljiv protok mjeri u realnom vremenu i IT sustavom automatski očitava u agencijama za vode kako bi agencije mogle reagirati u slučaju da mini hidroelektrana ne poštuje princip ekološki prihvatljivog protoka'', navedeno je i istaknuto da se instrumenti Kataloga kriterija o održivom razvoju ugrade u pravila o dodjeli koncesija što će biti preporučeno i kantonima.

Sudionici sastanka upoznati su i s analizom koja, između ostalog, ukazuje da u ovoj godini nije izdana niti jedna energetska dozvola s federalne razine kako bi bila izgrađena mini hidroelektrana.

''Prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola za ove svrhe, dok je u 2014. i 2015. godini izdano po 11 ovakvih dozvola, s tim da su dozvole u 2015. godini izdate prije dolaska aktualnog saziva Vlade'', naveo je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close