Odlukom Vlade

Vlada konačno: PIO/MIO zadužen da uskladi mirovine

Usklađivanje se vrši prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto
Gospodarstvo / Novac | 05. 08. 2020. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, zadužila Federalni zavod PIO/MIO da, u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina u visini zbira 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

Usklađivanje se vrši prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto, priopćeno je u srijedu iz Vlade FBiH.

Federalni zavod PIO/MIO je također zadužen da, u skladu s članom 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenih branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, uskladi mirovine za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. i člana 4. tačka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini u Federaciji BiH u prethodnoj godini, u iznosu 0,6 posto.

Federalnom zavodu PIO/MIO je odobreno da izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.

Zaključak o usklađivanju vrijednosti općeg boda i usklađivanju mirovina za 2020. godinu, koji je Vlada FBiH donijela na 232. sjednici, održanoj 29. srpnja 2020. godine, stavljen je van snage.

Kako je navedeno u informaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, zbog pravilne primjene i zakonitog postupanja, prethodno je zatraženo mišljenje Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije i obavljene dodatne provjere od strane Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Kopirati
Drag cursor here to close