Ćorić i vijećnici o reviziji

Odjel dobio minus zbog grijanja u školama

Iako se u izvješću interne revizije ne navode detalji, Ćorić kaže kako nema elemenata za tvrdnje da je oštećen proračun.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2022. u 12:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naša interna revizija napravila je problem od benignih stvari, poput toga kako smo došli do obračuna za grijanje u školama'', rekao je za Bljesak.info Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, čiji je Odjel dobio negativno mišljenje zbog transfera za osnovno obrazovanje – izdaci za materijal i usluge za 2020. godinu koji je iznosio 959.410 KM.

Iako se u izvješću interne revizije ne navode detalji, Ćorić kaže kako nema elemenata za tvrdnje da je oštećen proračun.

''U Hrvatskoj to rade uzimajući u obzir prosjek protekle tri godine, a mi smo uzeli 17 godina, jer je nemoguće to odrediti po školama tako lako, u odnosu na to kad krene i kad završi sezona grijanja. Ovdje nema elemenata da je oštećen proračun ni da se škole razbacuju s novcem. U školama je ostalo neutrošeno 300 do 500 KM, što je zanemarivo'', rekao je.

Kaže kako je iste godine reviziju cjelokupne Gradske uprave federalna revizija, koja se doticala materijalnih troškova u školama.

''Pogledala je način na koji se obračunavaju, uplaćuju i pravdaju sredstva i nije našla ništa sporno ni spominjala išta kao problematično'', rekao je.

Vijećnica HRS-a, Vesna Šunjić, kaže kako je izvještaj interne revizije ''u biti vrlo šturi izvještaj gdje smo vidjeli samo što su radili''.

''Oni bi trebali dati dodatnu vrijednost, da čitajući izvještaj vidimo što su stvarni problemi i u kojem smjeru bismo trebali djelovati da se ti problemi riješe. Imamo samo šturu informaciju da su obavljene tri revizije, da su dvije zadovoljavajuće sa manjim propustima te da je jedna nezadovoljavajuća i da je dobila negativnu ocjenu, ali nemamo detalja. Nemamo dodanu vrijednost u odnosu na izvještaj nego samo golu statistiku'', rekla je.

Naglasila je kako ne postoji služba za unutarnji nadzor koja bi trebala odgovarati Gradskom vijeću i izvještavati vijećnike na kvartalnoj osnovi.

''Oni bi kao takvi trebali rangirati ne samo gradske jedinice unutar gradske uprave, nego gradska poduzeća i ustanove. Taj natječaj je poništen, a jako je problematično što imamo službu interne revizije, koja je uspostavljena unutar ureda gradonačelnika i ja sumnjam u njenu neovisnost, s obzirom da gradonačelnik odobrava njihove planove'', rekla je Šunjić.

Vijećnik HDZ-a BiH Vlatko Marinović rekao je kako je jako bitno to da se izvješće revizije prima na znanje.

''Gradsko vijeće nema ovlasti da vrši neku vrstu bilo kakve intervencije u izvješće revizije. Ono je onakvo kakvo jeste, prima se na znanje i po njemu se svi izvršni organi Gradske uprave moraju odnositi na način da postupaju po onome što je u njemu izneseno'', rekao je i dodao kako su dosta često u BiH izvješća revizija predmet kontroverze ali da su to uobičajene godišnje provjere stanja.

''Potrebno je napraviti detaljnu analizu toga, jer to je mišljenje od strane struke koja je išla iz jednog aspekta problema, a taj problem je višeslojan, on ne može biti riješen na način nekog reza i niti u jednoj lokalnoj samoupravi nije moguće napraviti na taj način, pogotovo u Gradu Mostaru koji se nakon dugo vremena vegetiranja, ne samo Vijeća, nego i kompletne Gradske uprave, jer osim pokojnog Ljube Bešlića nitko nije snosio odgovornost za funkcioniranje Grada, a sada imamo cijelu jedni hijerarhiju koja je odgovorna za stanje u gradu'', rekao je Marinović.

Uz reviziju u kojoj su Odjel za društvene djelatnosti i Odjel za financije i nekretnine dobili nezadovoljavajuće mišljenje interne revizije Grada Mostara, izvršene su još dvije revizije.

Tako je izvršena revizija javnih nabavki u Odjelu za urbanizam i građenje za 2020. i 2021. godinu. Revizijom je dato devet preporuka, a odjel je dobio mišljenje - ''zadovoljavajuće uz manje značajne nedostatke''. Izvršena je i revizija Izjave o fiskalnoj odgovornosti za 2020. godinu. Revidirane su gradske organizacijske jedinice, a revizori su izdali deset preporuka uz ''zadovoljavajuće uz manje značajne nedostatke'' mišljenje.

U idućih pola godine će se pratiti provedba izdanih preporuka, a ove će se godine izvršiti još sedam revizija koji će obuhvatiti planiranje proračuna, potraživanja za komunalne naknade, poslovne prostore Grada, javna skloništa, stipendije učenicima i studentima kao i odobrenja za građenje i kapitalne projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close