Zamjena

O fiskalnim kasama: I prošli put smo bili prevareni

U kantonalnom Savezu udruženja poslodavaca ZDK pružaju punu podršku gospodarstvenicima koji se, kako kažu, opravdano suprotstavljaju novim nametima federalnog ministarstva financija.
Gospodarstvo / Novac | 25. 10. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo prošli put kad smo uvodili firmu bili prevareni. Platili smo aparate koji su po pet-šest puta manje vrijedili, skupo. Te aparate sad mijenjamo za iste, slične aparate. Isto ćemo ih skupo platiti, preko njihove vrijednosti. Da li su to političke igre, da li je to novi namet nama privrednicima, ne znam, ali nit' je vrijeme, nit' je način da se to uradi", rekao je za BHRT Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja UP Grada Zenica.

Naime, Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji BiH, koji je donijelo federalno ministarstvo financija, mogao bi imati izuzetno negativne posljedice po određene privredne grane.

Posebno su, navodi televizija, ugroženi ugostitelji i frizeri koji su i tijekom pandemije pretrpjeli najveće gubitke u poslovanju. U Sekciji ugostitelja udruženja poslodavaca Zenica ocjenjuju da je zamjena uređaja bespotrebna i da će od toga imati koristi samo oni koji prodaju fiskalne uređaje.

Video: FBiH: Ne stišava se bura negodovanja zbog zahtjeva za zamjenu fiskalnih uređaja

U kantonalnom Savezu udruženja poslodavaca ZDK pružaju punu podršku gospodarstvenicima koji se, kako kažu, opravdano suprotstavljaju novim nametima federalnog ministarstva financija. Ističu da svi privrednici s postojećim uređajima mogu neometano i zakonski obavljati svoje djelatnosti.

"Nemamo ništa protiv toga. Ali evo napunili smo, hvala Bogu, proračune PDV-om. Imaju odakle, neka uzmu i neka, to je najmanje što mogu uraditi, neka oni plate te fiskalne uređaje. U suprotnom, to je parafiskalni namet. Nama to ne treba, to je obveza države", ističe Mladen Perić iz Saveza udruge poslodavaca ZDK.

Poslodavci iz ZDK napominju da se tzv. softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekt kao i zamjenom fiskalnih kasa, ali da takav način ne odgovara pojedincima u Federalnoj vladi.

U Ministarstvu financija odbacuju takve navode i ističu da će zamjena fiskalnih uređaja smanjiti sivu zonu i stvoriti konkurentnije uvjete rada gospodarskim subjektima koji rade prema važećim zakonima i propisima.

"Ovo je bio naš način da skrenemo pažnju i javnosti i parlamentu i sami sebi, da je ovaj postojeći model prostor za sivu zonu, za utaju poreza, za neravnopravan položaj svih poreznih obveznika", navodi Jelka Milićević, ministrica financija Federacije BiH.

Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji BiH predviđeno je da fiskalni uređaji budu zamijenjeni u roku od tri godine, u ovisnosti od starosti postojećih. Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. svibnja ove godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja, što znači da će privrednici u Federaciji BiH izdvojiti više od 60 milijuna KM za zamjenu uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close