Tužbe

Novac od presude protiv HNŽ-a, Mostar će prebaciti Zračnoj luci?

Vlada HNŽ-a je na svojoj sjednici održanoj početkom prosinca donijela Odluku o usvajanju Sporazuma o načinu izvršenja obveza prema Gradu Mostaru.
Gospodarstvo / Novac | 17. 12. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do 31. prosinca 2025. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi Gradu Mostaru isplatiti 7.778.080,47 KM dugovanja po sudskim presudama, a Grad Mostar je suglasan da se sredstva iz prethodnog članka koriste prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar.

Stoji to u prijedlogu sporazuma između Županije i Grada o načinu izvršenja obaveza Hercegovačko-neretvanske županije/kantona  prema Gradu Mostaru.

Prema prijedlogu, o kojem će glasovati mostarski vijećnici, Županija će Gradu će do kraja ove godine isplatiti milijun maraka, do kraja sljedeće godine milijun, a po dva milijuna 2023. i 2024. Posljednju ratu od 1,7 milijuna KM Županija bi trebala platiti do kraja 2025.

Naime, Vlada HNŽ-a je na svojoj sjednici održanoj početkom prosinca donijela Odluku o usvajanju Sporazuma o načinu izvršenja obveza prema Gradu Mostaru.

Navedeno je da ukupan dug Županije prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080,47 KM, a da  ukupan iznos zakonskih zateznih kamata iznosi 5.431.219 KM, koji nije unesen u isti, te da se ''Sporazum  dostavi Gradskom vijeću Grada Mostara koji bi kao predstavničko tijelo Grada Mostara, jedino moglo donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa''.

U materijalima koji će se naći pred vijećnicima stoji kako ''prema informaciji predstavnika Vlade HNŽ-a, Grad Mostar po prioritetu ispunjenja obveza iz navedenih presuda na red bi došao za par godina, što ne odgovara ni Gradu Mostaru, obzirom na izraženu  potrebu za punjenjem prihodovne strane Proračuna Grada Mostara''.

Podsjećamo, o spomenutim dugovanjima pisali smo još u rujnu kada smo čekali više od mjesec dana za odgovor iz Vlade HNŽ-a kojeg nikada nismo dobili.

Također, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg razgovarao je u studenom s predstavnicima federalne Razvojne banke o mogućnostima da se osiguraju kreditna sredstva Razvojne banke za rekonstrukciju Hotela Ero u kojem bi trebale biti smještene sva županijska tijela uprave.

S druge strane, ranije se šuškalo o tome kako bi na mjestu sadašnjeg Đačkog doma mogao niknuti neki novi objekt. O tome je govorio bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekavši kako je Gradu stigla ''jedna prihvatljiva'' ideja za rješenje Đačkog doma kad se iz njega iseli Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Rekao je kako je ''bi bila sigurno nešto novo u gradu Mostaru''.

''Riječ je o izgradnji velike nove poslovne zgrade koja bi se mogla raditi u kombinaciji javno-privatnog partnerstva. Tu bi bila smještena gradska administracija uz poslovni dio zgrade za razne tvrtke s velikom podzemnom garažom, za što je urađen prijedlog idejnoga rješenja. Kako se ne zna kada će se preseliti Vlada HNŽ, u ovom trenutku samo prikupljamo ideje, od kojih će se jedna u budućnosti realizirati'', rekao je tada Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close