ZZO HBŽ

Nije opravdan novac dan zdravstvenim ustanovama, velik dug i prema Hrvatskoj

Domovi zdravija su u svojim zahtjevima također navodili nedostatak financijskih sredstava za kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga
Gospodarstvo / Novac | 27. 06. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije (ZZO HBŽ) transferirao je iznos od 750 tisuća maraka zdravstvenim ustanovama, a novac nije opravdan, utvrdila je revizija Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Transferi zdravstvenim ustanovama realizirani su na temelju Odluke Upravnog vijeća Zavoda od 10. lipnja 2019. godine. Odlukom je usvojen Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele u iznosu od milijun maraka.

Od 40 do 500 tisuća KM

Utvrđeno je, navode, da se raspodjela sredstava zdravstvenim ustanovama vrši sukladno dostavljenim zahtjevima javnih zdravstvenih ustanova u svrhu potpore za izmirenje povećanih troškova proizašlih iz kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva.

Odlukom su utvrđeni i iznosi tekućih potpora, i to domovima zdravija u rasponu od 40.000 do 150.000 KM, a 500.000 KM za Županijsku bolnicu ''Dr. fra Mihovil Sučić' Livno, uz obvezu zdravstvenih ustanova da namjenski utroše odobrena sredstva.

Tijekom 2019. godine zdravstvenim ustanovama su doznačene tekuće potpore na temelju njihovih zahtjeva i pojedinačnih odluka Upravnog vijeća. U zahtjevu Županijske bolnice ''Dr. fra Mihovil Sučić'' Livno navedeno je da je Vlada Hercegbosanske županije dala suglasnost na Odluku Upravnog vijeća i da su obračunali uvećane plaće liječnika za 0,5 vrijednosti boda te da očekuju uplatu kako bi olakšali funkcioniranje bolnice i plaćanje dobavljačima doprinosa po osnovu odlaska u mirovinu.

Zahtjevi reda - radi

Domovi zdravija su u svojim zahtjevima također navodili nedostatak financijskih sredstava za kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga, nagomilane dugove prema dobavljačima, kao i nemogućnost isplate punih plaća i drugih materijalnih prava.

Revizori su utvrdili da dodijeljena sredstva nisu valjano opravdana.

''Zahtjevi zdravstvenih ustanova samo su formalnog karaktera, ne sadrže nikakve podatke o financijskim pokazateljima — o stvarnom povećanju troškova nakon primjene kolektivnih ugovora, za koje su tekuće potpore Zavoda i namijenjene. lako je Odlukom utvrđena obveza zdravstvenih ustanova da namjenski utroše odobrena sredstva, one nisu dokazale svoj namjenski utrošak, a ni Zavod nije zahtijevao pravdanje utrošenih sredstava'', stoji u objavljenom izvještaju.

Za ove namjene, tekuće potpore dodijeljene su županijskoj bolnici ''Dr. fra Mihovil Sučić" Livno u iznosu od 375.000 KM, Domu zdravlja Tomislavgrad u iznosu od 112.500 KM, Domu zdravlja Livno dodijeljeno je 105.000 KM, Domu zdravlja Drvar 105.000 KM, Domu zdravija Kupres 22.500 KM i Domu zdravlja Glamoč 30.000 KM.

Dug prema Hrvatskoj

Revizori su stoga izdali preporuka da se tekuće potpore zdravstvenim ustanovama trebaju odobravati sukladno Odluci Upravnog vijeća i u svrhe za koje su i namijenjene.

Iznos od oko milijun i pol maraka županijski ZZO duguje ustanovama u Hrvatskoj.

Značajan dio obveza prema dobavljačima (1.455.194 KM) odnosi se na dugovanja nastala u razdoblju od 2002. do 2009. godine prema zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj (KBC Zagreb, KB Dubrava, KB Sveti duh Zagreb, bolnica Jordanovac Zagreb, Klinika za dječje bolesti Klaićeva Zagreb i KB Merkur Zagreb).

Sa dobavljačima, tvrde, nije izvršeno usuglašavanje iskazanih stanja na kraju 2019. godine, niti su dobavljači poduzimali aktivnosti u cilju naplate.

''Radi o obvezama po kojima je nastala zastara u izmirenju i zbog znatnog proteka vremena ne možemo potvrditi da je iskazano stanje obveza prema dobavljačima realno na 31. 12. 2019. godine. Nisu pokrenute niti aktivnosti na njihovom isknjižavanju sa pozicije kratkoročnih obveza. U bilanci stanja obveze prema dobavljačima nisu realno iskazane, jer se u okviru njih značajan dio od 1.455.194 KM odnosi na dugovanja nastala u razdoblju od 2002. do 2009. godine prema zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a nije prezentirana dokumentacija o vršnom usuglašavanju tih obveza'', objavljeno je.

Revizori su preporučili da se moraju poduzeti aktivnosti na usuglašavanju i utvrđivanju obveza prema dobavljačima, s ciljem njihovog realnog iskazivanja.

 

Ranije su revizori, analizom poslovanja, utvrdili lošu financijsku opstojnost Županijske bolnice. Tada je navedeno kako, unatoč lošem poslovanju, Županija kao osnivač, nije poduzimala nikakve aktivnosti. Bolnica je krizu pandemije izdržala zahvaljujući brojnim donatorima.

Kopirati
Drag cursor here to close